Budín a Pešť se spojily.
A tak vznikla Budapešť

Budín a Pešť se spojily.
A tak vznikla Budapešť

17. 11. 2013

Vznikla spojením do té doby samostatných měst Buda, Óbuda a Pest (Budína, Starého Budína a Pešti). Maďarská metropole Budapešť. Stalo se tak přesně před 140 lety, 17. listopadu 1783.

Historie osídlení tohoto nejen turisticky zajímavého města sahá do 1 století př. n. l., kdy se na úpatí Gellértova vrchu usídlili Keltové. Maďaři vedení knížetem Arpádem, se v oblasti usadili až počátkem 10. století. Jedním ze sídel uherských panovníků se stal Starý Budín na pravém břehu Dunaje, na levém břehu řeky pak vyrostla Pešť. Největší rozmach město zažívalo během vlády Zikmunda Lucemburského a poté koncem 19. století. V roce 1896 bylo v Budapešti zřízeno metro, které je druhé nejstarší v Evropě a v roce 1930 město překonalo hranici jednoho milionu obyvatel.

Dnešní Budapešť je s počtem obyvatel přes 1,7 milionu osmým největším městem Evropské unie. K bohatství města patří kromě historických památek, jako jsou neogotická budova parlamentu, bazilika svatého Štěpána nebo královský palác, také termální prameny, kterých je v metropoli celkem 123 o teplotě v rozmezí 23 až 76 stupňů Celsia.

města
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.