Nebe, peklo, zem: kniha o osudech 
první české letušky a začátcích ČSA

Nebe, peklo, zem: kniha o osudech
první české letušky a začátcích ČSA

17. 11. 2013

Velmi zajímavé životní i profesní osudy první české letušky Marie Staré líčí kniha, která vyjde začátkem prosince. Titul Nebe, peklo, zem od leteckého dispečera Miroslava Jindry není pouhá biografie, ale popisuje i začátky komerčního létání v prvorepublikovém Československu i v poválečném období do nástupu komunistů k moci v roce 1948. Vydá jí nakladatelství Barrister and Principal.

Marie Mája Stará pocházela z Nového Bydžova a k tehdejším Československým státním aeroliniím ji přivedla náhoda v podobě inzerátu. Nastoupila v létě roku 1937 a za první republiky byla jednou z pouhých sedmi letušek, které u ČSA působily.

Ve svém tehdy hodně exotickém povolání se dostala do mnoha dobrodružných i nebezpečných situací. Její život byl vykoupen smrtí kolegyně, která zahynula při leteckém neštěstí v letadle, ve kterém původně měla letět ona. Během okupace a války se zapojila do protinacistického odboje a kvůli tomu strávila tři roky v německém vězení.

Po válce se k aeroliniím vrátila, ale po komunistickém převratu v roce 1948 byla nucena emigrovat. Do své vlasti se už nikdy nepodívala, přesto se o ni nadále zajímala československá státní bezpečnost. Zemřela v roce 1997 v Belgii, kde je i pochovaná.

Autor knihy Miroslav Jindra (ročník 1969) se kolem létání pohybuje prakticky od narození. Pochází z letecké rodiny a svou profesní dráhu začal u ČSA. V současnosti pracuje jako řídící letového provozu. Zajímá se o moderní dějiny, literaturu faktu a lidské osudy spojené s létáním. 

ČSA knihy letadlo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.