Vycházka do lomu u Kutné Hory 
skončila nálezem dinosauří kosti

Vycházka do lomu u Kutné Hory
skončila nálezem dinosauří kosti

17. 11. 2013

„Byla to úplná náhoda. Už jsme se vraceli, když jsem zahlédl vyčnívat ze země kousek kosti. Vykopali jsme ji běžnými nástroji, které jsme zrovna měli s sebou a celé dva týdny jsem ji čistil od nánosů,“ řekl lékař Michal Moučka.

Před před deseti lety, 18. listopadu 2003, se vydal se svými syny na procházku do lomu nedaleko Kutné Hory hledat běžné zkameněliny. Místo nich ale našel dinosauří kost! Jednalo o kost živočicha patřícího k čeledi Inguanodontide, který žil zhruba před 95 miliony lety. Vysoký byl 2,5 až tři metry, dlouhý čtyři až pět metrů a spásal traviny na břehu moře. Podle odborníků se asi ve dvaceti letech stal obětí žraloka.

Tento „český dinosaurus“ chodil po dvou zadních nohách. Přední končetiny ale používal také. Mohl se vztyčit pomocí mohutného ocasu, což dělal při spásání vysoké trávy. Místo, kde žil, bylo mělké křídové moře, které se po nějakou dobu rozprostíralo v české kotlině. Později ale ustoupilo a už se nikdy nevrátilo.

Dinosauří kosti na území České republiky byly objeveny už v 19. století. Ta první se našla v roce 1878 nedaleko Holubic u Prahy, druhá o několik let později u Srnojed na Pardubicku. Zakladatel české paleontologie Antonín Frič už tehdy prohlásil, že se jedná o kosti dinosaurů. Odborníci to však později zpochybnili, především pro zlomkovitost nálezů. Teprve v roce 2011 paleontologové Národního muzea, které má kosti ve svých sbírkách, potvrdili, že jde skutečně o kosterní pozůstatky teplokrevných dinosaurů.

objevy věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.