Lékárníci budou lidem radit,
jak správně užívat antibiotika

Lékárníci budou lidem radit,
jak správně užívat antibiotika

17. 11. 2013

Po celý týden se lidé mohou v lékárnách poradit, jak správně užívat antibiotika. Přes 700 zapojených lékáren bude označeno plakátkem Antibiotický týden v prostředí lékáren. Lidé si mohou nejbližší lékárnu také najít na webu České lékárnické komory www.lekarnici.cz. Start je 18. listopadu, který vyhlásila Světová zdravotnická organizace za Evropský antibiotický den.

„Připravili jsme pro pacienty jednak rozšířené poradenství v oblasti antibiotik, tedy jak je správně užívat a kdy je naopak neužívat, a kdy to není potřebné, protože špatné a neopodstatněné užívání antibiotik sníží v budoucnosti jejich účinnost,“ uvedl mluvčí komory Aleš Krebs.

Komora pořádá akci počtvrté, letošní novinkou je představení testu, kterým se dá orientačně zjistit, zda původcem nemoci jsou viry nebo bakterie. Když test potvrdí, že infekce je bakteriální, měl by se pacient vydat k lékaři. Virovou infekci může léčit doma sám, vzít si léky na snížení teploty a proti bolesti.

Přestože jsou antibiotika v Česku výhradně na recept, zhruba sedm procent lidí si je ordinuje z domácích zásob. „To je naprosto špatně, protože není správně stanovena diagnóza. Není rozlišeno, zda se jedná o virovou nebo bakteriální infekci, a i kdyby to byla bakteriální infekce, zda lék na konkrétní bakterie zabere,“ vysvětlil Krebs.

Lékárníci nabídnou lidem k vyplnění dotazník, v němž si ověří znalosti o užívání antibiotik. Z porovnání výsledků předchozích let vyplynulo, že znalosti lidí o užívání antibiotik se zlepšují. Loni už jen třetina dotázaných soudila, že antibiotika zabíjejí viry, ještě v roce 2010 věřila tomuto omylu polovina dotázaných. Současně tři čtvrtiny lidí vědí, že neopodstatněné užívání antibiotik snižuje jejich účinnost.

Třetina lidí má problém s termínem "na lačno", soudí, že lék se má užít těsně před jídlem. Správně podle Krebse je vzít lék nejméně půl hodiny před jídlem, nebo dvě hodiny po něm, tedy do prázdného žaludku. Čtvrtina pacientů se domnívá, že dávkování dvakrát denně znamená vzít lék kdykoli ráno a večer, měli by ho užít ale přesně ve dvanáctihodinovém intervalu.

 

Jak léčit nachlazení, bolest v krku a kašel

* Nejdůležitější je zvýšit příjem tekutin a klidový režim

* Paracetamol nebo ibuprofen zmírní bolesti a sníží teplotu

* Uleví dezinfekční pastilky proti bolesti v krku, kapky do nosu, přípravky na kašel

* Lidé užívající léky na chronické potíže by na to měli lékaře a lékárníka upozornit, než začnou užívat další léky

* Většina infekcí horních cest dýchacích trvá asi dva týdny – nachlazení a rýma asi 1,5 týdne, bolest v krku asi týden, kašel jako následek nachlazení až tři týdny

* Pokud potíže trvají déle, přidá se dušnost a bolesti v hrudníku, je nutné navštívit lékaře.

Při užívání antibiotik dodržovat dávkování.

* Mýt sobě i dětem pravidelně ruce, například po kýchání a kašli, než se člověk dotkne jiných věcí nebo lidí

* Vždy doužívat dávku antibiotik předepsanou lékařem, nepoužívat zbytky z domácí lékárničky ani antibiotika získaná bez lékařského předpisu

léky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%