Ceny Paměti národa dostali
Němcová, Stránský či Wiendl

Ceny Paměti národa dostali
Němcová, Stránský či Wiendl

18. 11. 2013

Disidentka Dana Němcová, která projevila statečnost po podpisu Charty 77, Jiří Stránský a František Wiendl, které v 50. letech komunisté ve vykonstruovaných procesech poslali do vězení, a Felix Kolmer, který přežil Osvětim, jsou držiteli cen Paměti národa. Udělilo jim je v Praze neziskové sdružení Post Bellum. Počtvrté ocenilo hrdiny, kteří se vzepřeli totalitní moci a jejichž osud nemá být zapomenut.

Dana Němcová vytvořila s manželem ve svém bytě jedno z center opozice proti komunistickému režimu. Zakladatelka Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, Charty 77 a jedna z jejích mluvčích dokázala přes policejní perzekuce vychovat sedm dětí. Po revoluci založila Poradnu pro uprchlíky Českého helsinského výboru. "Mohu jenom poděkovat a vážit si toho, že mladí se zajímají, přemýšlejí a bezpochyby budou jednat tak, jak my jsme to považovali za normální - překonat strach a prosazovat to, co je v zájmu nás všech," řekla Němcová.

Idylické dětství Felixe Kolmera ve skautském hnutí vystřídaly po okupaci protižidovské represe a pobyt v koncentračních táborech. Díky podzemní chodbě, kterou objevil v Terezíně, z ghetta uprchlo mnoho židovských vězňů. Po válce vystudoval elektrotechniku a stal se světovým odborníkem v oblasti akustiky. Angažuje se v otázce odškodňování obětí nacismu. "Cítil jsem to, co jsem slíbil už jako skaut - že budu chránit ty slabší," uvedl Kolmer.

František Wiendl začal záhy po únoru 1948 převádět přes hranice lidi pronásledované komunistickým režimem. Když udavači Státní bezpečnosti rozbili jeho skupinu, byl odsouzen, v uranových dolech strávil deset roků a v roce 1960 byl podmínečně propuštěn. Po listopadu 1989 byl jedním ze zakládajících členů Konfederace politických vězňů. "Chápu to jako ocenění i pro své 'komplice' - souzeno nás bylo 14," sdělil Wiendl.

Politický vězeň, spisovatel, dramatik a dlouholetý předseda českého PEN klubu Jiří Stránský strávil v komunistických pracovních táborech přes sedm let - a k tomu ještě rok a půl v normalizačním vězení. "Mám velkou radost, že jsem dostal cenu před lidmi, kterých si vážím. A že nemusím být mezi lidmi, kterých si nevážím," řekl Stránský.

Laureáty vybrali už počtvrté členové Klubu přátel Paměti národa spolu s osobnostmi z kolegia sbírky Paměť národa, v níž je na 3600 výpovědí. Je jedním z největších archivů svého druhu v Evropě a čerpá z ní série Českého rozhlasu Příběhy 20. století. "Mezi námi žije mnoho odvážných lidí, kteří čelili represím, bojovali za svobodu nebo šli prostě proti proudu a nesli za to následky. Chceme, aby se na ně nezapomnělo, proto jejich příběhy zaznamenáváme," uvedl ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Paměť národa je přístupna veřejnosti v internetovém archivu. Jsou tu vzpomínky veteránů z druhé světové války, těch, kteří přežili holokaust, odbojářů, politických vězňů komunistického režimu, představitelů disentu, novodobých vojenských veteránů, zástupců národnostních menšin, ale i těch, kteří se stali součástí represivních složek totalitních režimů - Státní bezpečnosti, KGB a jiných.

hrdinové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.