Nová lanovka na Sněžku je
hotová, zahájí před Vánoci

Nová lanovka na Sněžku je
hotová, zahájí před Vánoci

19. 11. 2013

Nová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku je hotová a začala podstupovat zátěžové zkoušky. Jde o jeden z posledních testů před předáním lanovky investorovi, kterým je město Pec pod Sněžkou. Pro veřejnost by se měla otevřít před vánočními svátky. Jízdné na nové lanovce proti staré zdraží asi o deset procent na 210 korun, zpáteční jízdenka bude stát 390. 

Slavnostní otevření lanovky pro lidi, co se podíleli na stavbě lanovky, a pro obyvatele Pece pod Sněžkou bude již 20. prosince. Další dva dny budou moci jezdit i turisté ubytovaní v Peci pod Sněžkou, a to zdarma. Od 23. prosince se lanovka otevře široké veřejnosti. Zavřeno bude 24. prosince, pak již bude zařízení v trvalém provozu. "Ubytovaní v Peci pod Sněžkou budou mít na takzvanou kartu hosta slevu na jízdném 20 procent," řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Nová lanovka má místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější kabinky, všechny bezbariérové. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech, měla by však lépe odolávat větru. "Původní lanovka kvůli silnému větru byla na horním úseku více než třetinu dní v roce mimo provoz," uvedl náčelník lanovky Jiří Martinec.

K zátěžové zkoušce a simulaci obsazení kabinek cestujícími technici použili 80 pivních sudů s pivem Paroháč, které vyrábí pivovar na Luční boudě na hřebenech Krkonoš. Při zkouškách se bude prověřovat funkce motoru, hlavní brzdy, provozní a bezpečnostní brzdy. Všechny parametry jsou předepsány evropskou normou.

Kromě vlastní technologie lanovky jsou hotové i dolní a horní stanice a mezistanice na Růžové hoře. Mezistanice a horní stanice vznikly přebudováním původních objektů v jejich půdorysech, dolní stanice je zcela nová. Nástupní objekt se posunul blíže k Peci pod Sněžkou, lanovka nově překonává řeku Úpu. Starý objekt dolní stanice zůstal zachován, v budoucnu by v něm mohlo být muzeum lanovky a Pece pod Sněžkou.

Původní lanovka na Sněžku dojezdila na horním úseku loni v květnu, na spodním na začátku září. Služeb lanovky z roku 1949 každoročně využívalo 200 tisíc lidí a až na Sněžku vyjela asi polovina z nich.

lanovky Sněžka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...