Ve Francii i ve světě opět
otevřeli nové beaujolais

Ve Francii i ve světě opět
otevřeli nové beaujolais

21. 11. 2013

V řadě zemí světa se tak jako každý třetí čtvrtek v listopadu chystají oslavy nového beaujolais, mladého vína nesoucího název oblasti u francouzského Lyonu. V duchu tradice se začalo víno z odrůdy Gamay popíjet od půlnoci.

Chuť letošního ročníku je opět svěží a plná ovoce, ujišťují francouzští vinaři. Zdůrazňují přitom, že je třeba skoncovat se stereotypy, kterými častují víno jeho kritici, podle nichž jde o víno podřadné, "průmyslové".

"Není to víno, které by bylo snadné vyrobit. Je třeba ho vyrábět rychle v krátké době, aniž by se snížila kvalita produktu. Musí se to skutečně umět. Je nutné vrátit novému beaujolais jeho ušlechtilost," řekl představitel místních vinařů Jean Bourjade.

Jako v minulých letech je největším odběratelem nového beaujolais opět Japonsko, kde se začne víno ochutnávat o osm hodin dříve než v zemi jeho původu. Japonci si objednali na 8,8 milionu lahví. K dalším tradičním odběratelům nového beaujolais patří například USA a Německo. Většina z asi 200 tisíc hektolitrů nového vína je ale tradičně určena pro francouzský trh.

Ve vesnici Beaujeu, která se považuje za historickou metropoli oblasti Beaujolais, se očekává až 10 tisíc návštěvníků z jiných míst Francie a světa. Loni jich zde zvedalo číše s tradičním pokřikem Le Beaujolais nouveau est arrivé! (Nové beaujolais je tady!) kolem 6000.

Také milovníci vína v České republice se od 90. let připojují k fenoménu rituálního zahájení prodeje nového beaujolais. Popularita beaujolais však v posledních letech poklesla, hlavně v důsledku vzestupu obliby konkurenčního domácího Svatomartinského vína.

víno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...