Nový Jičín, město klobouků

Nový Jičín, město klobouků

22. 11. 2013

Jedním z posledních letošních výletů našich seniorů absolvujeme vlakem. Našim cílem je Nový Jičín. Město, ve kterém jsem před mnoha mnoha lety studovala na střední škole. Nesmírně  se těším. Poznám ještě toto malebné městečko, anebo na mě bude působit cize? Vystupujeme v Suchdole a přecházíme podchodem k dalšímu vlaku. Kde je ta dávná idylka s vagóny? Kde jsou ty časy, kdy se přikládalo uhlím? Jo, jo, nikdy se to nevrátí….

Nový Jičín. Nic to se mnou nedělá. Nezbytná společná fotka na nástupišti a vyrážíme. Hned před nádražím  koukám na změny. Autobusové nádraží, opravené domy, ulice. Vzpomínám na cestu k náměstí a na obchůdky, které jsme cestou do či ze školy navštěvovali. Přicházíme na náměstí. Kamarádka mající tento výlet na starosti, vypráví našim seniorům, co je ve městě k vidění, co je zde zajímavého. Na mě sedá nostalgie. S tímto jsem absolutně nepočítala. Z očí samovolně tečou slzy a do hlavy se vrací spousta vzpomínek. Krásných vzpomínek na někdejší studentská léta. Náměstí je krásně opravené a upravené…

Věřím, že každý z nás má město Nový Jičín spojené s pojmem TONAK.  Ano, právě zde se nachází továrna na klobouky. A také muzeum. Toto chceme navštívit. Muzeum se nachází v žerotínském zámku. Tento kamenný dům byl vybudován kolem roku 1380. V 15. století byl renesančně přestavěn. V 19.století došlo k další radikální přestavbě. V prostorách zámku dnes sídlí Muzeum Novojičínska. Nezbytné vstupné, čtení poutače se zákazem fotografování  a už s doprovodem průvodce vyrážíme na prohlídku. Vidíme zde celkový přehled vývoje kloboučnické módy a historie města.

Krásná je zde stálá expozice klobouků i jiných pokrývek hlavy. Můžeme jich vidět asi 600 kusů. Parádní sbírka. Vidíme zde klobouky, čepice, čepce, přilby. Zajímavostí v tomto muzeum je fotoateliér. Jediné místo, kde je povoleno fotografování. Dáváme na své hlavy vše, co je možné, děláme ze sebe dámy i kovboje a fotoaparáty cvakají. Je tady velice příjemně. Jsme spokojeni.

Odpoledne se rozcházíme. Každý jde tam, co ho láká. Jedni na nákupy, jiní do cukrárny, kavárny či restaurace na oběd. Všeho je tady opravdu velké množství. Je z čeho vybírat. Čas neúprosně letí, míříme k vlaku a jedeme domů. Výlet se vydařil a zanechal v každém z nás zase spoustu krásných a příjemných vzpomínek.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%