Svatá Kateřina Alexandrijská:
krásná, statečná a velmi moudrá

Svatá Kateřina Alexandrijská:
krásná, statečná a velmi moudrá

24. 11. 2013

K nejuctívanějším křesťanským světcům patří svatá Kateřina Alexandrijská. Byla prý velice půvabná a především natolik vzdělaná, že v disputacích předčila největší učence i císaře. Odmítla se vzdát své křesťanské víry a podstoupila mučednickou smrt.

Podle legendy tato budoucí patronka studentů a pedagogů, jejíž svátek připadá na 25. listopadu, kritizovala obětní slavnosti starým bohům, které nechal při své cestě do Alexandrie uspořádat císař Maximinus. Ten byl znám svým pronásledováním křesťanů. Odvaha Kateřiny Alexandrijské a její argumentace císaře natolik zaujaly, že povolal své učence, kteří ji měli přesvědčit, že se ve své víře v Krista mýlí. Dívka však naopak vyvrátila všechna tvrzení pohanů a mnohé z lidí přesvědčila o správnosti Kristova učení.

Císař ji dal zbičovat a uvěznit do doby, než změní názor nebo zemře hlady. Za nějaký čas si ji nechal předvolat a kupodivu na ní nebyly žádné známky strádání. Když znovu odmítla, poručil císař, aby byla lámána mezi koly s hřeby. Jedno z nich se však při exekuci roztříštilo, přičemž třísky zranily mnoho z přihlížejících, avšak Kateřině neublížily. Načež císař vydal příkaz k jejímu stětí. Krátce poté se údajně zjevili dva zářící andělé a odnesli její tělo na horu Sinaj, kde Kateřinu pohřbili.

svatí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.