Přijde-li apokalypsa, udeří
nejspíš na Dálném východě

Přijde-li apokalypsa, udeří
nejspíš na Dálném východě

20. 4. 2012

Těch indicií je v poslední době nějak mnoho. Japonští vědci varují před katastrofálním zemětřesením a následnou vlnou tsunami, která by mohla zasáhnout metropoli Tokio. A zpráva z dnešního dne: Vladivostok, metropole ruského Dálného východu, se loni v březnu posunul jihovýchodním směrem o plné čtyři centimetry. Zemská kra se dala do pohybu těsně po otřesech půdy, které loni 11. března zdevastovalo severovýchodní pobřeží Japonska a způsobilo havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Nová studie tokijské radnice tvrdí, že zemětřesení o magnitudu 7,3 by v japonském hlavním městě usmrtilo 9600 lidí. Při otřesech o takové intenzitě by dalších 147 000 lidí utrpělo zranění, z toho 21 900 vážná. Asi 188 000 budov by spadlo a dalších 190 000 by bylo vážně poškozeno. Simulace však nezahrnuje tokijské okolí, kde žije 35 milionů lidí.

Pravděpodobnost, že takové zemětřesení Tokio zasáhne v příštích čtyřech letech, je podle tokijské univerzity více než padesátiprocentní. Město totiž leží na rozhraní čtyř litosférických desek, jejichž pohyby tento přírodní jev vyvolávají.

Poslední silné zemětřesení zasáhlo Tokio v roce 1923. Tehdy si vyžádalo 140 000 obětí.

zemětřesení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.