Nejstarší Češka je ve 108
letech soběstačná, ráda čte

Nejstarší Češka je ve 108
letech soběstačná, ráda čte

25. 11. 2013

Stále vitální a zejména samostatná je Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku, která letos v březnu oslavila 108 let a je nejspíš nejstarší obyvatelkou Česka, která se v zemi narodila a žije zde. Donedávna byla nejstarší obyvatelkou republiky 109letá Evangelia Čarasová z Osoblažska, která minulý týden zemřela. Stejně stará je údajně také další žena, která však nyní žije v Anglii.

Paní Češková se i ve svém věku o sebe dokáže sama postarat. „Sama se ustrojí, umyje. Žije v domě s dcerou a jejím manželem, kteří jí vaří a starají se,“ řekla její snacha Hana Češková.

Coby bývalá učitelka se seniorka stále zajímá o veškeré dění. „Babička hodně čte, pomohla jí nedávná operace očí. Taky se dívá na televizi, v programu má zakroužkované oblíbené pořady a ty si hlídá,“ podotkla Češková. Seniorka je podle jejich slov stále pohyblivá. „Má hůlku, ale pokoj přejde velmi rychle. Pořád o sebe dbá, několikrát za rok si jede nechat udělat trvalou,“ uvedla snacha.

Seniorka se zajímá o členy své rodiny, má pět vnoučat a 12 pravnoučat, kteří ji navštěvují. „Nedávno byla také navštívit svého bývalého žáka, přišla mu gratulovat k jeho 90. narozeninám. Učila ho jako čerstvá absolventka učitelského ústavu ve Valašském Meziříčí,“ podotkla Češková.

Česká správa sociálního zabezpečení v červnu uvedla, že v Česku žije 850 stoletých a starších, mezi nimi 712 žen. Například na Vysočině je nestarší Marie Cahová, která letos v srpnu oslavila 107. narozeniny. Nejstarším mužem by měl být senior narozený v roce 1906 žijící v Olomouckém kraji. Dlouhověkých lidí postupně v České republice přibývá.

dlouhověkost
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...