Kaťuša: píseň, kterou si notují i ti, 
jimž se sovětské časy zajídají

Kaťuša: píseň, kterou si notují i ti,
jimž se sovětské časy zajídají

27. 11. 2013

Začíná slovy „rascvětali jabloni i gruši“, tedy rozkvetly jabloně i hrušně, a je jednou z nejslavnějších ruských písní. Na popularitě příběhu o dívce tesknící po svém milém, který byl odvelen do války, neubraly žádné politické otřesy uplynulého století. Ruská píseň Kaťuša podporovala morálku sovětských vojáků během druhé světové války, zpívali si ji i obyčejní lidé a postupně se proslavila po celém světě.

Premiéra před 75 lety

Autory slavné písně jsou básník Michail Isakovskij a hudební skladatel Matvej Blantěr. Kaťušu, což je zdrobnělina ruského dívčího jména Jekatěrina (česky Kateřina), zazpívala poprvé zpěvačka Valentina Batiščevská za doprovodu orchestru Viktora Knuševického. Stalo se tak v Moskvě před 75 lety, 28. listopadu 1938. A píseň měla okamžitý úspěch. Začali ji šířit jak profesionální sólisté a pěvecké sbory, tak vojenské soubory, ale i amatéři.

Za druhé světové války ji proslavila zpěvačka Lidija Ruslanovová, která ji zpívala vojákům na frontě. Sláva písně byla taková, že vojáci po ní pojmenovali slavné raketomety, Němci přezdívané „Stalinovy varhany“.

V češtině, ale také finsky či hebrejsky

Věhlas Kaťuši už dávno překročil hranice své vlasti a oblibu si získala i v Česku. Avšak kromě originální či „oficiální“ české verze sklízela úspěch také parodie o dívce Nině, která chtěla podojit býka.

Své verze má píseň například také ve finštině, hebrejštině nebo italštině. Ve vesnici Vschody, která leží nedaleko rodiště Isakovského, stojí dokonce její muzeum, jehož úkolem je šířit popularitu Kaťuši v Rusku i v zahraničí.

Rád ji zpívá i Karel Got

Na oblibě píseň neztratila ani po rozpadu Sovětského svazu, o čemž svědčí i koncerty legendárního ruského armádního souboru Alexandrovci, v jehož podání Kaťuša stále zvedá ze sedadel nadšené posluchače po celém světě. Kaťušu si občas „střihne“ i legenda české populární hudby Karel Gott, který si ji mnohokrát zazpíval s Alexandrovci.

Popularita Kaťuši je srovnatelná snad jen s další ruskou legendou – písní Kalinka, kterou napsal skladatel a literát Ivan Larionov už v roce 1890. I ona byla léta považovaná za lidovou tvorbu a také ona je základem repertoáru slavných Alexandrovců.

A zajímavost na závěr. Podle tvrzení některých kritiků není Kaťuša originálním dílem skladatele Blantěra, protože podobnou melodii údajně složil Igor Stravinskij do své opery Mavra.

píseň
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%