Desatero, jak připravit
váš automobil na zimu

Desatero, jak připravit
váš automobil na zimu

28. 11. 2013

S blížící se zimou rychle roste počet motoristů, kteří se na českých silnicích potýkají s nejrůznějšími problémy. A nejsou to pouze dopravní nehody. Ze statistik vyplývá, že častěji než havárie zaskočí řidiče v zimním období porucha.

„Určitě to souvisí i s tím, že vozový park v České republice nepatří ve srovnání se západní Evropou k nejmladším. Motory a další součásti vozu bývají opotřebované a často bez průběžné preventivní údržby. S výjimkou novějších vozů, které podléhají pozáručním servisním kontrolám, věnují obvykle řidiči pozornost technickému stavu svých aut, až když se nějaká porucha stane,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel Odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny.

K řešení technických problémů využívají motoristé čím dál častěji asistenčních služeb svých pojišťoven, které jsou součástí autopojištění. Nejvíce žádostí o pomoc, plná polovina, se týká poruchy vozidla, a to především poruchy motoru, elektroniky, alternátoru nebo spojky. Jen o něco méně četné jsou asistence při nehodách. Na poruchy a nehody tak připadá dohromady 95 procent všech výjezdů asistenčních služeb.

Technici asistenčních služeb přitom nepomáhají jen při havárii nebo poruše vozu, ale i v situacích, kdy problém vznikne chybou či neopatrností řidiče. „Jakmile začnou venkovní teploty klesat k nule, množí se například telefonáty se žádostí o pomoc s vybitou baterií auta. Na asistenčních zásazích podmíněných chybou řidiče se vybité baterie podílejí v zimě více než jednou čtvrtinou, a dohánějí tak jinak zdaleka nejčastější důvod výjezdu asistenčního technika, jimž je defekt pneumatiky,“ řekl Král. Často se podle něho řidiči obracejí na asistenci i kvůli záměně paliva nebo zabouchnutým či ztraceným klíčům.

 

Deset zásad, které je
třeba v zimě dodržovat
1. Pneumatiky
– zkontrolovat, zda mají zimní pneumatiky předepsanou hloubku dezénu minimálně 4 mm a jsou správně vyváženy
2. Autobaterie – zkontrolovat stav baterie a případně provést její dobití. Životnost akumulátoru je průměrně 5 let
3. Nemrznoucí kapalina – vždy je nutné zkontrolovat koncentraci chladící kapalin, aby nedošlo k jejímu zamrznutí. Letní směs do ostřikovačů vyměnit za zimní.
4. Osvětlení – jelikož v zimním období je brzy tma, je potřeba provést kontrolu správné funkce osvětlení na vozidle a případně seřízení hlavních světlometů
5. Gumové těsnění dveří – namazáním gumových těsnění dveří předejdete přimrznutí dveří, které následně znemožní jejich otevření
6. Sněhové řetězy – i když máte zimní obutí, jsou úseky, kam se bez řetězů nedostanete. Jedná se o investici v řádu stovek korun a může vám ušetřit spoustu nepříjemností.
7. Stěrače – v sychravém zimním počasí se Vám budou hodit správně fungující stěrače. Neváhejte s jejich výměnou, ač se to nezdá, jedná se o jeden z významných bezpečnostních prvků.
8. Škrabka na okna – v zimě také oceníte škrabku na led se smetákem na sníh. Jedná se o investici cca 70 Kč.
9. Startovací kabely – v zimě by neměly chybět v žádném automobilu
10. Dodržování bezpečné vzdálenosti – už při +4 stupních Celsia může docházet k namrzání vozovky, proto je důležité předvídat a ponechávat si větší odstup. Na namrzlé vozovce se prodlužuje brzdná dráha nebo hrozí nebezpečí smyku.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.