Před 125 lety Praha užasla: 
lidé poprvé spatřili kostru velryby

Před 125 lety Praha užasla:
lidé poprvé spatřili kostru velryby

27. 11. 2013

Jednou z nejpozoruhodnějších položek ve sbírkách Národního muzea v Praze je kostra plejtváka myšoka. Ta byla užaslé veřejnosti poprvé představena před 125 lety, 28. listopadu 1888, původně ale v tehdejším Náprstkově průmyslovém muzeu na Betlémském náměstí. Do nově vybudovaného Národního muzea byla tato „kostra velryby“ přemístěna v letech 1892–1893, ale aby se do tamního sálu vešla, muselo jít být odebráno několik ocasních obratlů. Tato kostra je ve střední Evropě dodes unikátem. Měří 22,5 metru a váží přes čtyři tuny.

Za nebývalou raritu vděčí Národní muzeum Antonínu Fričovi, který samici plejtváka myšoka, vyvrženou v listopadu 1885 na pobřeží norského ostrova Lyngöy, zakoupil od jedné z velrybářských firem. Cena ale byla vysoká (2500 zlatých), a tak na ni spolu s bratrem Václavem Fričem uspořádali sbírku mezi pražskými měšťany. Už v polovině roku 1887 byla rozložená kostra převezena do Prahy a více než rok se pak dávala dohromady.

Nejprve měla místo na masivní podpůrné železné konstrukci. Až při rekonstrukci expozice v polovině 60. let 20. století ji technici zavěsili pomocí deseti ocelových nosníků na traverzu ke stropu sálu. Přitom byla kostra znovu odmaštěna a ošetřena, protože obsahovala velké množství tuku, který z ní ještě půlstoletí po její instalaci především v létě odkapával. Nyní už je kostra vyschlá.

muzeum Praha zvířata
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.