Hit letošní zimy? Infrasauna!
Více zdraví za nízké náklady

Hit letošní zimy? Infrasauna!
Více zdraví za nízké náklady

28. 11. 2013

V Česku se rozmáhá nový trend - domácí saunování.  Do rodinných domů, ale i bytů či chat si lidé pořizují infrasauny, které mají podle Jana Horešovského ze společnosti Mountfield oproti klasickým finským saunám řadu výhod. „Klasické sauny jsou stavebně a technologicky poměrně náročné. Navíc, ne každý touží mít v domě zdroj vysoké vlhkosti, která velmi snadno proniká do zdiva i zařízení domu, proto jsou nyní velkým hitem infrasauny,“ říká v rozhovoru pro i60 Jan Horešovský z Mountfieldu.

Proč jste se vlastně rozhodli prodávat infrasauny, má to být doplněk k bazénům, které se dají využívat především v letní sezoně?

Infrasauny jsou proto ideálním řešením pro lidi, kteří mají rádi saunování a zdravý životní styl. Vycházíme vstříc rostoucí poptávce ze strany našich zákazníků, a zdaleka mezi nimi nejsou jen chataři či chalupáři. Dnes už převažují majitelé bytů a rodinných domů. K prodeji infrasaun nás vlastně přivedli sami zákazníci.

Jak infrasauny fungují a v čem se liší oproti klasickým saunám?

Klasické finské saunování je založeno na prudkém střídání teplého a studeného prostředí, kdy se z horkého vzduchu přechází do chladné až ledové vody. To zdaleka ne každý dobře snáší. Infrasauny  fungují na úplně jiném principu. Jejich topidla vydávají infračervené paprsky, které umí intenzivně, efektivně a do hloubky prohřívat organizmus bez toho, aby se měnila teplota okolního vzduchu. Jednoduše řečeno, hřeje přímo, nikoli přes okolní vzduch jako klasická sauna.

Podle odborníků infrasauny prospívají zdraví, v čem konkrétně?

Tady se můžeme opřít o celou řadu lékařských studií, které už několik desítek let blahodárné účinky infračervených paprsků jednoznačně vyzdvihují a doporučují. Koneckonců infrapaprsky jsou běžně využívány každý den například v rehabilitačních a lázeňských zařízeních. Pobyt v infrasauně je účinným způsobem boje proti mnoha civilizačním chorobám. Má například velmi pozitivní vliv na krevní oběh a celý kardiovaskulární systém. Pravidelné a cílené prohřívání organizmu rovněž uvolňuje svaly, ulevuje od bolesti kloubů a snižuje hladinu kyseliny mléčné. Zároveň však teplo vyzařované infračervenými paprsky posiluje celkovou imunitu. Díky zvýšenému pocení totiž z lidského těla odcházejí nežádoucí toxiny. Mimořádně příznivě působí infrazáření i na pokožku. Třeba ženy ocení, že jim pomůže v boji s celulitidou, zpevní kůži a dodá jí elasticitu. A je známo, že pravidelný pobyt v infrasauně  působí velmi příznivě i na lidskou psychiku, protože pomáhá vyplavovat do lidského mozku endorfiny. Tyto látky navozují příjemné pocity a odbourávají stres. Ne nadarmo se jim říká hormony štěstí.

Je infrasauna vhodná opravdu pro každého?  V jakých případech se nedoporučuje?

Obecně je infrasaunování vhodné pro každého bez rozdílu věku. Ti, kdo jsou však nemocní nebo mají zdravotní potíže, by se měli o účincích infračerveného záření poradit se svým lékařem a podle jeho doporučení pak uzpůsobit pobyt v oinfrasaunách. 

Jaké typy infrasaun nabízí Mountfield a jaké jsou jejich ceny?

V nabídce máme infrasauny různých velikostí, pro jednu až 3 osoby. Většina je vyrobena z atraktivního a oblíbeného kanadského jedlovce, který neobsahuje pryskyřici a nevydává žádnou vůni. K dispozici máme také model vyrobený z cedrového dřeva, které je oproti jedlovci plné esenciálního oleje, Ten materiálu propůjčuje velice líbivou vůni, navíc je cedrové dřevo prakticky bez suků a vypadá velmi celistvě. Co se týče cen, závisí na velikosti infrasauny a na její výbavě. Mají například digitální ovládací panel, rádio s MP3 s dálkovým ovládáním, vnitřní i vnější osvětlení, ionizátor a tak dále.  Aktuální ceník je na našich webových stránkách www.mountfield.cz.

Jsou velké rozdíly na českém trhu v kvalitě infrasaun? Hobbymarkety často prodávají infrasauny za hodně nízké ceny...

Společnost Mountfield dbá na to, aby prodávané infrasauny měly prvotřídní kvalitu, dlouhou životnou a aby byly uživatelsky maximálně příjemné. Za infrasauny prodávané naší společností ručíme. Cena infrasauny je také závislá na kvalitě dodavatele a naše společnost odebírá od renomovaných výrobců. Obchodní politiku naší konkurence neznáme, proto ji ani nehodnotíme.

Výhodou infrasaun jsou jejich rozměry, vejdou se i do koupelny. Zvládne jejich sestavení i starší člověk?

Ano, jde o stavebnicové systémy dodávané s podrobným návodem. Infrasaunu snadno sestaví dva lidé s pomocí šroubováku. Není problém to zvládnout za méně než 60 minut. Na rozdíl od finské sauny není potřeba ani přívod vody. Infrasauny, jak už jsem říkal, pracují jenom se suchým teplem. Stačí mít dva až tři metry čtvereční volné plochy a v dosahu elektrickou zásuvku na 230 V. Infrasunu může mít každý. A umístěnou v podstatě v jakémkoliv temperovaném prostoru.

Jaká je spotřeba infrasauny, na kolik korun vyjde jedno saunování?

Jeden saunovací cyklus vyjde na méně než 5 korun. Když srovnáte své náklady na návštěvy fitness nebo welness centra s náklady na pořízení a provoz infrasauny, jednoznačně vítězí infrasauna s tím, že navíc nemusíte nikam chodit a zůstáváte v teple domova.

Mountfield
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%