Elektřina zlevní
o deset procent

Elektřina zlevní
o deset procent

29. 11. 2013

Elektřina pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta. Vyplývá to z údajů, které představil Energetický regulační úřad (ERÚ). Ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti úřad očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl elektřinu domácnostem zlevnit o 8,8 procenta.

Místopředsedkyně ERÚ Martina Krčová novinářům řekla, že rodina, která má malou spotřebu energie a elektřinou především svítí, ušetří u ČEZ zhruba 1500 korun za rok. U rodiny, která elektřinou i topí, to může být i 6000 korun. U E.ON to v případě domácnosti s malou spotřebou bude okolo tisíce korun za rok a u domácnosti, která elektřinou i vytápí, asi 4500 korun. U plynu budou ušetřené částky podstatně nižší. Rodina, která využívá plyn jen k vaření, ušetří ročně asi 60 korun, rodina, které slouží plyn i k ohřevu vody a topení, ušetří okolo 550 korun.

V roce 2014 se podle ERÚ významně sníží regulovaná část konečné ceny elektřiny, důvodem je pokles většiny jednotlivých složek regulovaných cen. "Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má výrazný pozitivní vliv jednak snížení tržní ceny silové elektřiny a dále meziroční pokles ekonomických indexů," uvedl ERÚ.

Regulovaná cena plynu, která tvoří asi pětinu celkové ceny, se v příštím roce domácnostem a maloodběratelům sníží o 5,19 procenta. Určit celkovou cenu je ale podle ERÚ obtížné, dodavatelé upravují cenu za dodávku komodity v závislosti na svém obchodním modelu, který respektuje aktuální vývoj na trhu s plynem.

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%