Foto

V rozinkách z Argentiny
a Turecka byl plísňový jed

3. 12. 2013

Až dvojnásobné překročení limitu pro plísňový jed ochratoxin A bylo objeveno v rozinkách dvou značek prodávaných v běžných supermarketech na českém trhu. Tento jed, který může způsobit nádory ledvin a varlat, obsahovaly rozinky z Turecka a z Argentiny. Zjistil to spotřebitelský časopis dTest, který upozornil, že plíseň není viditelná okem a jed nelze zničit tepelnou úpravou při vaření či pečení.

Více než trojnásobek unijního limitu, který činí deset mikrogramů na kilogram, prozradily testy u rozinek Sultanien Suntree z Turecka. Do České republiky je dovezla německá firma Heinrich Brüning. U argentinského výrobku Rozinky obří Nature park byl limit překročen dvojnásobně. Distributorem je K-SERVIS PRAHA a.s. z Rudné u Prahy.

dTest podal podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k nahlášení obou závadných výrobků do unijního systému rychlého varování RASFF. Konkrétní obchody, které závadné rozinky prodávají, neuvedl.

Spotřebitelský časopis odhalil závady při kontrole vánočních pochoutek. Redaktoři nakoupili v různých českých obchodech celkem 24 vzorků rozinek a 20 balíčků pražených loupaných arašídů. Všechny arašídy byly zdravotně nezávadné.

klamání zákazníků potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.