Tapety se vrací opět do módy

Tapety se vrací opět do módy

5. 12. 2013

Obliba interiérových tapet mezi českými zákazníky stoupá a zřejmě tomu tak bude i v následujících letech. Hitem jsou momentálně výrobky s kovovými efekty.

„Před 15 či 20 lety, když jsme začínali, se moc netapetovalo. Posledních pět let ale obliba tapet roste a podle průzkumů jsme přesvědčeni, že prodej tapet v následujících pěti letech v České republice určitě poroste i nadále,“ míní ředitel společnosti Vavex Václav Velát, která je zřejmě jediným velkovýrobcem tohoto zboží v Česku.

Pomalu odeznívá poptávka po tapetách s velkými květinovými vzory a přiklání se ke geometrickým vzorům. Velkými hity jsou různé kovové efekty, glitry či zrcadlové efekty, do módy se vrací perleť. „Prostě tapety s něčím výjimečným, aby se odlišovaly od běžné malby,“ řekl Velát. Jistou renesanci podle něho zažívají fototapety, jejichž prodej se podle něj před deseti lety zcela zastavil.

Tapeta už není jen papír

Před několika desetiletími byli lidé tapetami poněkud znechucení z dob, kdy byly panelové byty tímto způsobem unifikovány. „Pak přišla doba bílých zdí, potom si lidé začali natírat pokoje různými odstíny. Tapetou se ale interiéru přidá určitá hodnota. Mají tradici několik tisíc let a vždy to byla trochu výsada bohatší vrstvy. Jak roste střední třída, myslím, že lidé chtějí mít interiéry zvláštnější a lepší. Tapety dnes mají vlastnosti, které usnadňují jejich aplikaci, i proto znovu narůstá jejich obliba,“ uvedl ředitel.

Materiálem, z kterého se tapety vyrábějí, už není jen papír. Velice oblíbené jsou také výrobky z netkané textilie, navenek ale od těch papírových nejsou příliš k rozeznání. Jejich výhodou je to, že se lépe aplikují na zeď, dobře omývají a navíc se netrhají. Vyrábějí se v kombinaci s dalšími materiály, například s vinylem.

Novinky čistící i hřejivé

V Česku se stále dobře prodávají tapety se vzory, které se vyrábějí už 20 či 30 let. „Jsou to třeba dekory různých dřev nebo cihel a pak tapety, kterým říkáme šmouhy. Na role jich vyrábíme třeba desetkrát víc než nových designových tapet,“ doplnil Velát s tím, že značná část českých zákazníků zůstává v tomto směru konzervativní.

Kromě toho samozřejmě existují i novinky. Jsou to například nehořlavé tapety či ekologické tapety, které dokážou čistit vzduch. Rozkládají totiž pachy na komponenty, které nejsou škodlivé. Vavex pracuje také na tapetách, které by byly schopné s minimální spotřebou elektřiny vyhřívat místnost. Do substrátu, z něhož se tapety vyrábějí, se aplikují jemné odporové drátky.

bydlení tapety
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.