Foglarův skautský oddíl
vystaví unikátní fotografie

Foglarův skautský oddíl
vystaví unikátní fotografie

6. 12. 2013

Stoletou historii nejslavnějšího českého skautského oddílu Pražská Dvojka, veřejnosti známému díky knihám Jaroslava Foglara Hoši od Bobří řeky a dalším, přiblíží výstava fotografií, která bude od 11. prosince do 13. ledna přístupna v pražském Café Lajka. Má název Stoleté album, řekl ČTK jeden z jejích organizátorů Pavel Sladký.

Výchozím bodem výstavy byl podle něj unikátní archiv zhruba tisíce fotografií, zahrnujících pestré dění v nejznámějším skautském oddíle od předválečných let po současnost. V Café Lajka se protnou dva kurátorské výběry z tohoto cenného archivu. Svoji kolekci sestavili členové surrealistické skupiny Nadace R. V. Blažek a Milan Žaloudek, který je dlouholetým členem a bývalým vedoucím oddílu.

Skautský oddíl Pražská Dvojka vznikl na jaře roku 1913 a už v tomto roce uspořádal první tábor u Pelíškova mostu na Sázavě. Po I. světové válce byl vedoucím Prokop Drtina, právník a pozdější ministr spravedlnosti. V roce 1927 se vedení Dvojky ujal Jaroslav "Jestřáb" Foglar, autor mnoha her a knih, pevně spjatých s oddílovým životem, a vedl ho šest desítek let. Po zákazu Junáka nacisty v roce 1940 oddíl fungoval skrytě. Po nástupu komunismu byl rozpuštěn už v prosinci 1948. Navenek vystupoval například jako modelářská hlídka Aeroklubu nebo tábornický oddíl Sokola.

Na konci 50. let Dvojka přijala název Hoši od Bobří řeky a své tábory dlouho pořádala ve Vysokých Tatrách. S výjimkou krátkého obnovení Junáka v roce 1968 se Dvojka mohla naplno přihlásit ke skautingu až po sametové revoluci. Od roku 1992 táboří v krásném prostředí Novohradských hor a funguje s dalšími oddíly ve skautském středisku Dvojka Praha. Během stoleté historie oddílem prošlo přibližně 1000 kluků.

Výstavu Stoleté album pořádá skautské středisko Dvojka Praha za podpory Skautského institutu a Nadačního fondu Rychlé šípy Jaroslava Foglara.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%