Vzduchem plněnou pneu vynalezl
John Dunlop. Inženýr? Ne, veterinář!

Vzduchem plněnou pneu vynalezl
John Dunlop. Inženýr? Ne, veterinář!

6. 12. 2013

Vynález přemýšlivého Skota Johna Boyda Dunlopa zásadně ovlivnil vývoj dopravních prostředků. Tento muž si nechal před 125 lety, 7. prosince 1888, jako první patentovat vzduchem plněné pneumatiky. Nápis Dunlop a slavné logo s letícím písmenem „dé“ lze dodnes najít na pneumatikách mnoha automobilů i motocyklů.

I když skutečným otcem prapneumatiky je Angličan Robert William Thomson s patentem z roku 1845, mnohem známějším a úspěšnějším se stal právě Dunlop (1840–1921). K pneumatice s duší plněnou vzduchem inspiroval Dunlopa, povoláním veterináře, který provozoval praxi v irském Belfastu, jeho neposedný synek. S tříkolkou na trávníku totiž zanechával hluboké rýhy a drkotání po kamenité cestě nebylo rovněž příjemné. Dunlop tak jednoho dne roku 1888 rozstříhal svou gumovou zástěru na pruhy a slepil z nich jakousi duši, tu pak připevnil na dřevěné kolo plátěnými popruhy a nafoukl. A bylo to báječné – kolo mělo rázem mnohem menší valivý odpor a bylo značně rychlejší.

Dunlopův vynález se brzy ujal, do konce 19. století prakticky vytlačil pevné gumové obruče a díky bratřím Michelinům se stal běžnou součástí automobilů. John Dunlop se později věnoval i jiným věcem a značka Dunlop se postupně rozšířila z pneumatik na různé další produkty, jako například sportovní zboží, oblečení, povlečení a také průmyslové produkty.

Kvůli Thomsonovu prvenství nakonec v roce 1891 Dunlop o patent přišel a výroba pneumatik tím byla rázem otevřena dalším zájemcům. Slavnou značku pneumatik Dunlop dnes vlastní americká společnost Goodyear.

auta
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%