Jak se domácí mazlíčci vrací do formy? 
Užívají si rehabilitační kúru

Jak se domácí mazlíčci vrací do formy?
Užívají si rehabilitační kúru

7. 12. 2013

Přicházejí sem zvířata nemocná, zraněná při nehodě, stárnoucí... Ale také ta, která jsou v nejlepší formě, třeba psi vycvičení pro armádu. Alform, francouzské centrum pro funkční rehabilitaci zvířat, otevřené letos v únoru, nabízí léčbu mořem (thalassoterapii) a léčbu pohybem (kinezioterapii). Spolupracuje se Státní veterinární školou v Alfortu (ENVA) na jihovýchodě Paříže. Centrum se nachází uvnitř ENVA a denně ošetří na tucet pacientů, které mu posílají veterinární nemocnice a kliniky.

Vodoléčbou zpět k pohyblivosti

Rostral plave v bazénu, zatímco Idylle se učí znova chodit na vodním běhacím koberci. Tito nedávno operovaní psi nabývají ztracené hybnosti díky vodoléčbě. „Rostrale, pozor, plav pomalu. Tak je to dobře,“ volá šéf centra, zvěrolékař Artem Rogalev na německého ovčáka. Třináctiletý pes, operovaný na stehenní kosti, při chůzi kulhá na zadní nohu. „Vodoléčbou mu pomáháme znovu získat pohyblivost,“ vysvětluje veterinář. „Máme tu bazén a vodní běhací koberec a mnoho dalšího vybavení, včetně ultrazvuku a laseru. Poskytujeme zvířatům také masáže a používáme míče, aby si mohla zlepšovat rovnováhu.“

Velmi živý Apple, který byl před čtyřmi měsíci operován kvůli poruše ve vývoji předních tlap, čeká, až na něho přijde řada v koupeli nohou. Doprovází ho jeho majitelka Julie Petitalotová: „Mám ráda zvířata, a tak se o ně starám bez ohledu na výdaje.“ Jedna hodina bazénu a vodního běhacího koberce stojí 40 až 60 eur (1080 až 1600 Kč).

Docela zábavné zotavování

Na rozdíl od Rostrala se její desetiměsíční dalmatin, který trochu kulhá, baví ve vodě a stříká vodu po ostatních pacientech, kteří ho z okraje bazénu pozorují. „Jeho kulhání je muskulárního původu, Apple by se měl zotavit velmi rychle,“ říká Rogalev.

V čekárně sedí Idylle spořádaně vedle své paničky. Šestiměsíční jorkšírka si zlomila levou přední packu a od operace ji ještě nepoložila na zem. Objevuje blahodárné účinky balneoterapie a vodního koberce. „Poslal mě sem veterinář. Pracuje tu plno studentů, kteří jsou seznámení s posledními novinkami a já jim věřím,“ svěřuje se Martine Veryová a spokojeně přihlíží, jak její křehké zvířátko pěkně šlape ve vodě.

Příjemná úleva od bolesti

V masážní místnosti, kde to libě voní arnikou, aplikuje pomocník veterináře ultrazvuk na přední packy starého Jack Russell teriéra, který má artrózu. „Ulevuje mu to od bolesti a studie dokazují, že fyzioterapie prodlužuje při některých degenerativních onemocněních život,“ tvrdí Rogalev.

Lituje, že v zemi, která je v čele Evropy v chovu domácích mazlíčků a kde je v domácnostech 62 milionů zvířat, tedy téměř tolik co obyvatel, se podobné péči těší jen 20 až 30 procent zvířat. Ve Spojených státech se rehabilitace zvířat praktikuje od začátku 80. let. „Ve Francii je jen třicítka takových center jako jsme my. Nepochybně to je kvůli vysokým investicím," říká Rogalev.

Psi, kočky, ale třeba i fretky

Společnost Alform vynaložila na zařízení přes 200 tisíc eur (5,4 milionu Kč), z toho jen 40 tisíc eur (1,1 milionu Kč) na vodní běhací koberec. Rehabilitují se tu většinou psi a kočky, ale také třeba fretky.

„Některé výsledky jsou úžasné,“ ukazuje veterinář na teriéra Spencera, operovaného kvůli výhřezu meziobratlové plotýnky, jemuž se po třech hodinách v bazénu vrátila pohyblivost. Jeho majitelka Marie-Charlotte Bellová dojatě prohlašuje, že se Spencer uzdravil jako zázrakem a náklady na jeho léčbu se prý mnohonásobně vyplatily.


domácí mazlíčci
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.