Nadace Charty 77 poprvé
udělila ceny seniorům

Nadace Charty 77 poprvé
udělila ceny seniorům

7. 12. 2013

Nadace Charty 77 udělovala poprvé ceny lidem seniorského věku za jejich výjimečné výkony a aktivitu. Titul Senior roku 2013 získal dvaasedmdesátiletý Zdeněk Joukl z Desné v Jizerských horách za své sociální projekty. Seniorským klubem roku se stalo komunitní centrum Prádelna z Prahy 5. Pořadatelé vítězům ocenění předali v centru Pražská křižovatka.

„Cílem je zdůraznit výjimečnost činů a práce seniorů, podpořit je v jejich aktivitách a posilovat jejich sebevědomí a sebedůvěru. Je to i šance na postupné rozbití stereotypů v pohledu na život seniorů,“ uvedla Kristina Jakubcová z Nadace Charty 77.

Laureáty vybírala odborná porota, která posuzovala 115 seniorů a seniorek a 43 klubů. Vítěz Joukl řeší otázky, které se týkají nejen seniorů. V Jizerských horách provozuje také kiosek, kde zákazníci platí za občerstvení tolik, kolik sami uznají za vhodné. Z bývalé kočárkárny panelového domu udělal místnost s počítačem, kde je zdarma přístup na internet.

Klub Prádelna založila skupinka seniorů, kteří se potkali na počítačových kurzech. Jejich okruh se postupně rozrůstal. Zřídili si pak vlastní centrum, kde je internetová kavárna i poradna při práci s digitální technikou. Scházejí se tu dva seniorské taneční soubory, provozuje se i zdravotní gymnastika a hraje stolní tenis. Senioři organizují také výlety, návštěvy koncertů a další akce. Podle poroty pro ně věk není "limitujícím faktorem, ale příležitostí uplatnit životní zkušenosti a dál se vzdělávat".

Oba výherci získali k titulu i 30 tisíc korun. Čestná uznání a 10 tisíc korun dostali pak Milan Cafourek a Anna Blažíčková, zvláštní cenu poroty Karel Horký a Zdeněk Mahler. Diplom a 20 tisíc korun převzali i zástupci tří dalších klubů Babinec z Mladkova, Fresh senior klub a Čteme s babičkou a dědečkem.

Ceny starším lidem, kteří mohou být vzorem pro své vrstevníky, rozdávala Nadace Charty 77 poprvé.  

senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...