Senior za volantem? Mnohem
častěji oběť než viník nehody

Senior za volantem? Mnohem
častěji oběť než viník nehody

20. 7. 2014

Třebaže řidiči mladší generace někdy sledují s obavami auto, za jehož volantem sedí starší kolega, nemají ke znepokojení důvod. Senioři nejenže většinu vážných dopravních nehod nezaviní, ale naopak jsou často obětí mladých a neopatrných motoristů.

Vyplývá to z analýzy nehodovosti pojišťovny Allianz. „Senioři nejsou pro dopravu rizikem. Na silnicích jsou více opatrní než jiné věkové kategorie. Z našich statistik vychází, že senioři byli loni v 1539 případech, které jsme likvidovali, v roli poškozených a pouze v 794 případech jako jejich viníci,“ řekl Václav Bálek z Allianz.

Přestože se počet zemřelých při dopravních nehodách u nás v posledních letech snižuje, z celkového počtu 753 předloni usmrcených osob na silnicích bylo nejvíce ve věkové kategorii nad 64 let.

Čtvrtina nehod osudných

„Senioři často doplácejí i na to, že jezdí velice opatrně. Mnohem hůře se vyrovnávají se stále se zrychlující dopravou, agresívní jízdou mladších a kvůli horší reakci se stávají oběťmi nehod,“ tvrdí vedoucí týmu likvidace škod z pojištění vozidel Allianz Richard Hruška.

Ve vyspělých evropských zemích v současnosti představují podle závěrů německé centrály Allianz senioři dokonce čtvrtinu všech obětí dopravních nehod. Tato zjištění jsou přitom o to podstatnější, že celá evropská populace výrazně stárne a počet důchodců za volantem se rok od roku zvyšuje.

Zkušenosti a předvídavost

Odborníci se už léta zabývají tím, jestli by senioři neměli podléhat ještě nějakému zvláštnímu přezkušování, chtějí-li dál řídit. A to přesto, že po šedesátce stejně musejí chodit na povinné zdravotní prohlídky. Ukazuje se však, že o co se jim zhoršují smysly, o to více mají zkušeností a schopnosti předvídat situace na silnicích.

„Studie trvající několik desetiletí ukázaly, že věk nemá významný vztah k míře dopravní nehodovosti. Dokonce špatný zrak, nejčastější potíže starších řidičů, se promítl do závěru, že má jen nevýznamný vztah k nehodovosti starších řidičů,“ napsal na serveru specializovaném na nehodovost Jan Weinberger z brněnského Centra dopravního výzkumu.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.