Dobrá zpráva: Česko si v boji 
s rakovinou citelně polepšilo!

Dobrá zpráva: Česko si v boji
s rakovinou citelně polepšilo!

10. 12. 2013

Přežití pacientů s rakovinou se v Česku podle studie Eurocare5 výrazně prodloužilo. Výjimkou je rakovina konečníku, kde je kvůli malému zájmu lidí o screening pozdní záchyt. Studie srovnávala pětileté přežití více než deseti milionů pacientů z 29 evropských zemí, diagnostikovaných v letech 2000 až 2007. Česko dosáhla až o 15 procent lepších výsledků než země východní Evropy, kam jej studie zeměpisně řadí. U nás je přes 430 tisíc lidí, kteří se s rakovinou léčí nebo léčili.

„U drtivé většiny nádorů jsme zásadně poskočili v dosahovaném přežití, což nás fakticky vyřadilo z východoevropských zemí. Jsme v lepším průměru Evropy, anebo na něj ztrácíme jen jednotkové body,“ řekl ředitel brněnského Institutu biostatiky a analýz Ladislav Dušek, který česká data pro celoevropskou studii kontroloval.

Pozitivní výsledky plošného screeningu

Pětileté přežití se v průměru Evropy pohybuje od zhruba 80 procent u rakoviny prostaty či prsu až po méně než 15 procent u rakoviny plic či slinivky. Nejvíc v Evropě stouplo pětileté přežití u rakoviny prostaty, ze 73 na 82 procent, a konečníku, z 52 na 58 procent.

V Česku dosáhlo pětileté přežití rakoviny prsu 78 procent, průměr Evropy je 81,8 procenta, průměr východní Evropy 73,7 procenta. Zlepšení tuzemských výsledků přinesl plošný screening. Zdravotní pojišťovny hradí mamograf ženám od 45 let jednou za dva roky, u mladších žen je vyšetření prsou součástí pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa či praktika. Podobně u mužů se lékaři zaměřují na prevenci rakoviny prostaty. Pětileté přežití tak v Česku činí 78,2 procenta, průměr Evropy je 83,4 procenta, průměr východní Evropy 72 procenta.

Pozvánky na vyšetření přijdou poštou

Od ledna začnou naše zdravotní pojišťovny rozesílat pozvánky na prevenci – na screening nádorů prsu je dostane 494 651 žen, na screening rakoviny děložního hrdla 585 385 žen a na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku 1 444 153 mužů a žen. Projekt má posílit dosavadní prevenci – nyní je ročně ve screeningu nádorů prsu přes 600 tisíc žen, nádorů děložního hrdla přes dva miliony žen a nádorů tlustého střeva a konečníku půl milionu mužů a žen.

Přežití je podle studie měřítkem efektivity zdravotnického systému. Výsledky léčby zlepšuje využití účinných léků a lepší operační techniky, plošný screening a včasná diagnostika. Zhoršuje je zatížení populace zhoubnými nádory a životní styl v dané zemi. Například rakovina žaludku na jihu Evropy je méně agresivní než v severských zemích. Česká populace je geneticky nejvíce zatížena rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Nová studie ocenila země, které mají národní onkologický program a v léčbě se řídí mezinárodně doporučenými postupy. Oboje se týká České republiky. „Česko zaujalo svými nejnovějšími výsledky a náš informační systém pro hodnocení onkologických center byl dokonce vybrán jako model pro pilotní zapracování nových pravidel hodnocení v EU,“ uvedl Ladislav Dušek.

rakovina zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.