Jaro, vítej v nás!
Ilustrační foto: Pixabay

Jaro, vítej v nás!

8. 4. 2022

Tolik jsem se na tebe těšila, tolik jsem tě vyhlížela! Po hodně dlouhé době mě dnes prvně příjemně pohladilo sluníčko. Najednou jako bych dostala ultravelikou pilulku životní energie.

Díky jaro, že vždycky přijdeš, i když člověk po dlouhé zimě málem propadá depresi, že se snad ani jara nedočká.

Ale ty přijdeš a já jsem tomu moc ráda. Zároveň s prvním kvítkem, s prvním jarním štěbetáním se znovu navrací i dávné jarní vzpomínky, kdy jsme jako děti si mohli hrát venku, na louce, v lesíku, bez obav rodičů, že se nám stane něco jiného než tak odřené koleno nebo natržené tepláky. Kdy jsme na louce pro maminky utrhly první sedmikrásku, v lesíku pár sasanek, u rybníka blatouch... Sice než jsme se dostaly zpátky domů, byla kvítka trochu povadlá, ale to jsme tehdy nevnímaly - maminka náš dárek vždy přijala s velikou radostí a my děti jsme byly navíc obdarováni láskyplným úsměvem, i když jsme kromě kvítí přinesli zablácené tepláčky i gumáky.

S dospíváním jsme s jarem odložily teplákovky, děvčata si na sebe vzala to nejkrásnější triko ze dvou, které bylo ve skříni, umyly ruce a když přišly velikonoční svátky, to už zase chlapce víc zajímalo, jestli nás děvčata zastihnou s pomlázkou ještě v posteli, jestli dostanou pentličku a úsměv - než třeba výroba vrbové píšťalky.

A tak kráčel čas a nějak rychle přibývaly roky. Čím dál méně mám ráda zimu, kdy se lidé halí do spousty oblečení, ale s věkem se také mnoho starších halí i do samoty. A myslím, že můžu mluvit i za mnoho dalších - nemůžeme se dočkat jara, slunečních paprsků, prvních kvítků i jarní vůně, kouzelného pohledu na rozkvetlý strom a hlavně nás jaro opět vyžene z příbytků ven. Ven, bez obav z uklouznutí a případné bezmoci.

Jaro, vítej, vítej v nás a u nás, prosím, ať máš sílu dát nám všem, co prožíváme svůj podzim života, znovu pocítit, možnost vnímat tvoji jarní sílu, se kterou probouzíš nejen přírodu, lidi, ale i novou chuť do života a kouzla radostného vnímání.

Už nechci utrhnout sedmikrásku, těším se z její krásy v zeleném trávníku, sasanky ani blatouch neutrhnu, ale potěším se dnes i zítra a dny další z jejich krásy. A ten jarní úsměv se snažím mít vždy sebou a nejen na jaře. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.