Foto

Těšíte se na&nbspvánočního kapra?
Bude za podobnou cenu jako loni

11. 12. 2013

Jihočeští rybáři nezdražili vánoční kapry, i když letos vlivem povodní utrpěli milionové ztráty. Nejpříznivější cenu mají kapři z Nových Hradů, nejdražší jsou tradičně třeboňští. Rybáři se postarali o to, aby kvalitních ryb bylo na svátky dostatek – někde přikrmovali, jinde lovili rybníky, které měli připravené pro příští rok, a omezili také vývoz. Výběrových kaprů nad 2,5 kilogramu bude méně, někde sdružili ceny kapra první třídy a výběrových ryb. Ceny ryb se ale budou regionálně lišit, záviset bude na výši obchodní marže.

Nepříjemné červnové povodně

Lídr trhu sladkovodních ryb v Evropě – Rybářství Třeboň – bude kapry prodávat za stejné ceny jako loni. Kilogram ryby první třídy na sádkách stojí 77 korun, výběrový kapr o deset více. Svým prodejcům pak Fish Market doporučuje ceny u jedničky mezi 75 až 80 korunami a výběru od 85 korun výše. „Z hlediska přírůstku ryb byl letošní rok průměrný, ale po červnových povodních jsme utrpěli velké ztráty,“ řekl šéf akciové společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha. Aby splnili plán, museli vylovit část rybníků určených pro produkci roku 2014, a kvůli dostatečnému zásobování domácího trhu na Vánoce mírně omezili export.

Kilogram kapra první třídy koupí zákazníci na sádkách Rybářství Nové Hrady za bezkonkurenčních 50 korun, výběrového za 65 korun. Za stejné ceny je dodává prodejcům v kraji, na severní Moravu i na Slovensko. Novohradští ryby podle jednatele společnosti Lubomíra Zvonaře nezdražili už dvanáct let. Podzimní výlovy byly letos průměrné, červnové povodně rybářům odnesly zisk.

Uškodilo i velké horko

Rybářství Kardašova Řečice, jež je rozlohou rybničních ploch na jihu Čech druhé největší, bude kilogram kapra první třídy do 2,5 kilogramu prodávat za 70 korun. „Cenu držíme tři roky, stát nám ale zvedá DPH, z ekonomického pohledu je to stále těžší a těžší,“ konstatoval ředitel Ladislav Štercl. Rok byl podle něj z dlouhodobého hlediska podprůměrný, ale firma nekolabuje. Výsledky ovlivnila dlouhá zima, chladné jaro, červnové povodně, které odnesly tržní ryby i plůdek, a extrémní horko v létě. Ztráty se mohou promítnout do dalších let. Letos rybáři vylovili 1300 tun tržních ryb, dlouhodobý průměr je o zhruba stovku vyšší.

Asi o 200 tun bude letos nižší produkce Rybářství Hluboká. Na trh posílá téměř 1000 tun kapra a 100 tun vedlejších druhů ryb, mimo jiné dodává ryby i na Pražský hrad. „Změnili jsme ceny,“ řekl zootechnik Josef Chmel: „Loni jsme měli jedničku za 58 a výběr za 68, letos jsme udělali tržní rybu, která je od 1,90 kg do 4,90 kilogramu za 70 korun. 'VIP' ryby nad čtyři kilogramy stojí namísto 92 korun za kilogram jen 80 korun. Kilo ryby je v důsledku o malinko levnější.“ Faktem ale je, že za menší ryby si bude muset zákazník připlatit.

kapr Vánoce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%