V čem do společnosti?
Zahoďme předsudky

V čem do společnosti?
Zahoďme předsudky

17. 12. 2013

Květované šaty neforemného tvaru, případně černá sukně a halenka. To je obvyklé oblečení starších dam, když vyrazí do divadla, na výstavu, zkrátka do společnosti. A každou takovou akci předem provází povzdech: Ach jo, já nemám co na sebe. Co kdybychom to v nadcházející společenské sezóně dělaly úplně jinak?

Mnoho žen se shoduje, že každá společenská událost je pro ně noční můrou, úplně nejhorší jsou plesy. Ne, že by se jim tam nechtělo, naopak, ale co si obléct? Utrácet za drahou večerní róbu se nám nechce, nebo si to prostě nemůžeme dovolit. Když si oblékneme něco ze starších kousků, v čem jsme vyrážely kdysi, je to trochu směšné. Najednou cítíme, že to není ono. Že ten výstřih je moc velký, ta ramena moc vykrojená a podobně. Nebo máme pro podobné příležitosti jedny takzvaně slavnostní šaty. Obvykle se v nich rázem měníme ve staré usedlé matróny. No ano, divadlo, výstava či ples nejsou událost, kam můžeme vyrazit ve šmrncovním sáčku, džínách či rozevlátých šatech v etno stylu, které nám tolik sluší v létě.

Všimly jste si toho také? Místo, abychom při večerních událostech vypadaly co nejlépe, cítíme se při nich hůře, než když vyrážíme na výlet, do práce, na nákup. Jsme nejisté. Přehnaná snaha vyfintit se co nejvíce často končí zlakovanými tuhými účesy, které majitelce přidají deset let navrch. Nebo navléknutím se do šatů, které přidají deset kilo. Zejména v kombinaci s pohodlnými botkami jsou takzvaně společenské šaty mnohdy hrůznou ukázkou. Jenže ve vyšším věku si už nemůžeme dovolit obout jemné páskové botičky či lodičky s brutálně vysokým jehlovým podpatkem. Ty pomohou každým šatům, ale kdo v nich má celý večer vydržet? Tak co s tím?

Kalhoty zvolit jednoduché…

Vyhlasme pro letošní společenskou sezónu za favorita úplně jednoduché kalhoty. Zkusme to a uvidíme, že budeme hvězdami všech zimních večerů. Zásadní je vybrat si kalhoty z kvalitního materiálu, které nám sedí. Pokud jsou úzké a černé, můžeme v nich vyrazit i na hodně nóbl společenskou událost.

Můžeme si k nim vzít hladkou bílou halenku, ozdobit se výraznými šperky. Můžeme k nim zvolit černé sako a opět vše doladit třeba výraznými štrasovými náušnicemi a náramky. Všimněme si, kolik je teď v obchodech volných svetříků, které jsou pleteny ze zlatých či stříbrných nití nebo pošitých nenápadnými flitry. Ano, jsou to kousky, které starší dámy často neberou na zřetel, ale to je škoda. Protože takový volný svetřík, který se pod světly zajímavě blýská, v kombinaci s černými kalhotami a třeba malou zlatou kabelkou, je mnohem více slavnostní oblečení než ty deset let staré vzorované šaty, které smutně visí ve skříni a jsou provětrány právě jen tehdy, když je nějaká slavnostní příležitost. Uvědomme si, že takhle uvažuje většina z nás. Jdu do divadla? Aha, no tak vytáhnu ty slavnostní šaty, které vůbec nenosím. Výsledek? Záplava podobných takzvaně slavnostních šatů.

… a bota může být pohodlná

Pokud bychom se rozhodly do už zmíněných kalhot opravdu investovat, dají se pořídit i opravdu společenské, ze splývavých materiálů, takové, ve kterých si dáma může klidně dovolit vyrazit i na ples. Ale ano. Nemluvíme přece o plesu v opeře, tam je předepsaná večerní róba, ale většina z nás vyráží na plesy do kulturních domů, do restaurací a tam si klidně můžeme elegantní kalhoty dovolit. Když se k nim něco na nás bude blýskat a třpytit, bude naprosto jasné, že je to záměr, nikoli takzvaná z nouze ctnost.

A hlavně, ke kalhotám nevadí, když je botka pohodlná, na nižším podpatku, taková, na které si večer pěkně užijeme. Ovšem k sukni či šatům, je taková bota většinou průšvih, jen se kolem rozhlédněme, které z nás dělá nohu hezčí?

Herečka Judi Denchová – ta charismatická dáma s krátkými stříbrnými vlasy, která hraje šéfku Jamese Bonda – klidně předává ceny či navštěvuje nablýskané premiéry v úzkých kalhotách, černém saku a s obrovskými blýskavými náušnicemi. Působí přitom více slavnostně oblečená, než herečky, které investovaly tisíce dolarů do dlouhých rób světových návrhářů.

Tak zkusme letošní společenskou sezónu pojmout jako kalhotovou. Není to diktát, je to jen návrh. Možná to bude cesta, jak si letošní divadla, večírky či plesy užít s vědomím: Jsem jiná než většina ostatních, ale tak to mám být.

móda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%