Se studenty třetího věku máme
jenom ty nejlepší zkušenosti

Se studenty třetího věku máme
jenom ty nejlepší zkušenosti

13. 12. 2013

Spokojený podzim života si dalo do vínku občanské sdružení SENIOR PARTNER, které se snaží podněcovat zájmy seniorů a pořádat pro ně nejrůznější volnočasové aktivity. Na otázky magazínu i60.cz odpovídala předsedkyně sdružení Lucie Bučinová.

Které kurzy seniorům momentálně nabízíte a kde?

Pro organizaci kurzů využíváme prostory Domu dětí a mládeže v Praze 9 na Proseku a jejich skladba odpovídá tomuto technickému zázemí. V počítačové učebně pořádáme kurzy počítačové gramotnosti a kurzy digitální fotografie. V tělocvičně organizujeme relaxační cvičení s prvky jógy a v keramické dílně pak výtvarný atelier. Kromě toho nabízíme i jazykové kurzy němčiny a angličtiny a kurz trénování paměti.

O jaké z nich je největší zájem?

Bezkonkurenčně o počítače, digitální fotografii a relaxační cvičení. Úspěšnost těchto kurzů umocňuje fakt, že lektoři, se kterými v těchto oblastech spolupracujeme, jsou velmi zkušení a se seniory to opravdu umí.

Jak dlouho kurzy trvají a jak je to s cenami?

Organizujeme tři běhy kurzů za rok, říkáme jim trimestry, a každý trimestr má 12 lekcí. Ceny jsou nastaveny na minimální úrovni a pokrývají nájem prostor, odměnu pro lektory a nezbytné organizační náklady. Pohybují se mezi 1300 až 1600 korunami za zmíněných 12 lekcí. Kromě toho pořádáme další akce, jako jsou přednášky nebo výlety. Tyto aktivity jsou pro frekventanty kurzů zdarma.

Jaké máte dosavadní zkušenosti s komunikací se studenty třetího věku?

Jen ty nejlepší. Na rozdíl od dětí se senioři více soustředí a jsou pozornější. Naopak je potřeba počítat s tím, že hůř slyší, tak je třeba mluvit pomalu a zřetelně. Zbytek již probíhá podobně. Někteří senioři se do problému zakousnou a chtějí ho překonat samostatně, jiní volají lektora ku pomoci, jakmile si s něčím nevědí rady.

Co dělá seniorům největší potíže a v čem naopak vynikají?

Starší generaci dělá problém intuitivní ovládání výpočetní techniky. Na rozdíl od mladší generace jim nevyhovuje metoda pokus-omyl. Potřebují přesně popsat jednotlivé postupné kroky, potřebují mít detailní „manuál“. Jejich přednost je naopak v životních zkušenostech a přehledu. Takže například při povídání o výtvarných aspektech fotografie a jejích jednotlivých žánrech není třeba dalekosáhlých výkladů.

Je nějaký rozdíl učit mladé a starší posluchače?

Pedagogové používají termín „věkové zvláštnosti“ a pokud je respektujeme, z profesionálního hlediska rozdíl není. Co je ale důležité, nemíchat dospělé posluchače s výrazně odlišnými „věkovými zvláštnostmi“. Pak totiž nelze vyhovět oběma skupinám, mladším i starším, současně. Proto mají takový úspěch kurzy výhradně pro seniory, protože se ti starší nemusejí průběžně porovnávat s pokrokem, který by dosahovala na jejich místě mladší generace.

Probíhá výuka výhradně v učebně, nebo posluchači vyrážejí i do přírody?

Dvanáct lekcí každého kurzu je organizováno ve speciálně vybavených prostorách Domu dětí a mládeže. Kromě toho do kurzu digitální fotografie náleží i tři speciální dopolední vycházky s fotoaparátem, buď do přírody, nebo do města.  Každá vycházka je zaměřena na jiný fotografický žánr – krajina, architektura, reportáž.

Můžete dát k dobru nějakou zajímavou zkušenost?

Někteří zájemci o práci s počítačem mají obavy, zda nejsou příliš staří. Při takové příležitosti jim dáváme jako příklad paní doktorku chirurgie, které je už přes osmdesát, ale přesto ještě řídí auto a snaží se ovládnout počítač, komunikovat přes Skype a brouzdat po internetu.

Obdrží studenti po ukončení kurzu nějaký certifikát nebo osvědčení?

Ano, pro všechny účastníky vzdělávacích kurzů máme připraveno osvědčení o absolvování kurzu, podepsané předsedkyní občanského sdružení SENIOR PARTNER a přednášejícím lektorem.

Více na www.senior-partner.cz

rozhovor vzdělávání
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.