Nový most přes Studenou Vltavu 
vede turisty do Mrtvého luhu

Nový most přes Studenou Vltavu
vede turisty do Mrtvého luhu

13. 12. 2013

Přes Studenou Vltavu na Šumavě budou moci turisté přejít po novém mostě, který je se svými 36 metry nejdelším dřevěným obloukovým mostem v Česku. Most-rekordman se nachází poblíž Černého Kříže na Prachaticku v místě, kde v minulosti lávka stála. Má sloužit především pěším turistům nebo cyklistům.

V místech bývalé železné opony

Původní lávka byla zničena se vznikem takzvané železné opony, kdy oblast kolem Černého Kříže zůstala v nepřístupném pohraničním pásmu. „Stejně jako v přírodě, kde revitalizujeme rašeliniště a vodní toky, sázíme listnáče místo smrků, tak obnovujeme a pečujeme o užitečné stavby, které se necitlivě snažil odstranit totalitní režim – třeba Schwarzenberský kanál nebo hájovnu na Březníku,“ řekl ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek.

Lidé, kteří do nynějška chtěli u Černého Kříže překonat Studenou Vltavu, se museli přes řeku vydat po viaduktu v těsné blízkosti železniční tratě. „A tato trasa byla také tím pádem dost nebezpečná," uvedl mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.

Cesta k Mrtvému luhu

Most, který v pátek usadil na místo speciální jeřáb, projektoval Marek Foglar. Konstrukčně podobnou stavbu realizoval loni přes řeku Vydru poblíž Antýglu na Klatovsku. Hlavně s ohledem na umístění v šumavské přírodě prý zvolil jako materiál dřevo. „Jde o lamelové, lepené dřevo. Oblouk a táhlo spojují ocelové závěsy, mostovka je tvořena podélnými dřevěnými hranoly, na nichž leží dubové fošny – mostovky,“ uvedl Foglar.

Most stojí poblíž místa, kde v minulosti byla továrna na výrobu tašek. Turisté se po něm dostanou až k vyhledávané lokalitě Mrtvý luh. Náklady na stavbu mostu činily 4,5 milionu korun, z 90 procent je hradila dotace z operačního programu životního prostředí.

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.