Na Měsíci přistál čínský
modul. Po USA a Rusku

Na Měsíci přistál čínský
modul. Po USA a Rusku

14. 12. 2013

Na Měsíci bezpečně přistál čínský modul Čchang-e 3 s lunárním robotickým vozítkem Nefritový králík. Čína se tak stala po USA a Rusku třetí zemí světa, která na Měsíc dopravila svůj stroj. Šlo o první měkké přistání na Měsíci od roku 1976, kdy tam dorazila sovětská sonda Luna 24.

Poté, co modul přistál na měsíčním povrchu v oblasti zvané Duhová zátoka, zazněl v řídícím středisku v Pekingu velký potlesk. Práce techniků ale zdaleka nekončí. Robotický rover z modulu vyjede v noci, zhruba osm hodin po přistání. Obě jednotky se přitom navzájem vyfotografují.

Šestikolový Nefritový králík (čínsky Jü-tchu), o jehož názvu rozhodlo internetové hlasování, je vybaven kromě sady fotografických přístrojů i dvěma mechanickými rameny, s jejichž pomocí může vyvrtávat vzorky lunární půdy. Je schopen zdolat třicetistupňové stoupání a pohybovat se rychlostí 200 metrů za hodinu.

Energie získávaná prostřednictvím solárních panelů by měla vozítku vystačit alespoň k tříměsíčnímu zkoumání povrchu Měsíce. Modulu Čchang-e, který byl pojmenován podle mytické čínské bohyně Měsíce, trvalo urazit vzdálenost zhruba 380 tisíc kilometrů mezi Zemí a Měsícem 112 hodin. Do vesmíru jej vynesla 2. prosince nosná raketa Dlouhý pochod a 6. prosince už byl na kruhové oběžné dráze Měsíce. O čtyři dny později přešel na eliptickou dráhu, která jej v nejnižším bodě přivedla do výšky pouhých 15 kilometrů od měsíčního povrchu.

Dobývání Měsíce je dalším krokem ambiciózního čínského vesmírného programu. Po někdejším Sovětském svazu a Spojených státech se v roce 2003 stala Čína teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu kolem Země člověka. Kolem roku 2017 se Čína chystá vypustit k Měsíci sondu, která by měla dopravit na Zemi vzorky měsíčních hornin. Celý projekt je přípravou na vyslání prvního čínského kosmonauta na Měsíc, což Peking plánuje zhruba na rok 2020.

Při zkoumání Měsíce nejde Číně jen o prestiž. Její mise se budou snažit na Měsíci najít rovněž využitelné suroviny. Vzdálenější plány počítají se zřízením stálé základny na povrchu Měsíce.

Měsíc vesmír
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...