Stříbrná neděle: čas
zapálit třetí svíčku

Stříbrná neděle: čas
zapálit třetí svíčku

15. 12. 2013

Nastala stříbrná neděle, která lidem připomíná, že se víc přiblížily Vánoce. Křesťanům nastala třetí adventní neděle, je čas zapálit třetí svíčku na adventních věncích. Advent je původně dobou tichého rozjímání a nadějí, v dnešní době však bývá spíš časem předvánoční honičky, pečení cukroví a shánění dárků.

Advent, který začal předminulou neděli, je liturgické období očekávání příchodu Ježíše Krista, přípravou na vánoční svátky a na oslavu jeho narození. Je časem velkého očekávání a nadějí, že Bůh splnil své sliby dané už starozákonním věřícím a poslal Ježíše na svět. O adventu by si lidé měli dát do pořádku své svědomí ve vztahu k Bohu i k druhým lidem a šířit kolem sebe naději a radost. Dříve se dodržoval půst.

Čtyřtýdenní adventní doba skončí se západem slunce o Štědrém večeru. Slovo advent pochází z latinského slova adventus – příchod. Historie adventu sahá až do 5. století do Itálie. Zde byl advent chápán jako doba přípravy na oslavy příchodu Ježíše. V prvních staletích se na Západě slavil také různý počet adventních nedělí, a to mezi čtyřmi až šesti.

advent
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.