Scrabble: hraní s písmenky začalo 
v USA, ale baví také čím dál víc Čechů

Scrabble: hraní s písmenky začalo
v USA, ale baví také čím dál víc Čechů

15. 12. 2013

Písmenko k písmenku, a pak ještě další, až vznikne slovo. Stolní desková hra Scrabble těší malé i velké na celém světě, má své kluby a pořádají se v ní nejrůznější turnaje.

Je oblíbená také u nás a k uznávaným českým scrabblistům patří kupříkladu muzikanti Vít Sázavský či Jaromír Nohavica, který se stal v roce 1997 mistrem republiky. Letos se mistrovství světa v této hře uskutečnilo v Praze (hrálo se v angličtině). Naši reprezentanti ale neměli oslnivé výsledky. Tomáš Rodr skončil se čtyřmi výhrami na 107. místě ze 110, Radana Williamsová byla poslední, ovšem Indonésan Hardiyanto ji podvodem připravil o jedinou výhru.

Dnes se Scrabble prodává ve 121 zemích v 29 jazykových verzích. Celkem bylo ve světě prodáno už na 100 milionů exemplářů a v USA patří tato hra k vybavení každé třetí domácnosti. Po světě existují desítky tisíc klubů hry Scrabble. Mistrovství světa se koná každý lichý rok a největší každoroční turnaj se pořádá v Thajsku na přelomu června a července.

Hraní s písmenky začalo v USA. Traduje se, že počátkem třicátých let minulého století hru vymyslel Alfred Mosher Butts. Velkou pozornost věnoval analýze výskytu četnosti jednotlivých písmen za použití rozličných zdrojů včetně listu The New York Times. Ve Spojených státech se pak hra Scrabble začala prodávat před 65 lety, 16. prosince 1948.

Do České republiky se však dostala mnohem později. V roce 1993 hru přivezl vedoucí hračkářské firmy z veletrhu hraček v Paříži. Nedlouho poté v Česku vznikla asociace Scrabblu a od té doby tu tato logická hra získává stále více příznivců.

hry výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.