Kašpar Maria hrabě ze Šternberka 
spoluzaložil dnešní Národní muzeum

Kašpar Maria hrabě ze Šternberka
spoluzaložil dnešní Národní muzeum

19. 12. 2013

Byl to významný český přírodovědec a spoluzakladatel dnešního Národního muzea v Praze. Přitom Kašpar Maria hrabě ze Šternberka neměl jako nejmladší ze tří synů hraběte Jana Nepomuka ze Šternberka nárok na dědictví otcovského panství a už v dětství byl proto zaslíben duchovnímu stavu. V roce 1782 absolvoval studia teologie v Římě a poté odjel do Řezna, kde prožil významnou část svého dalšího života a kde mimo jiné působil jako kanovník.

Více než církevní kariéře se však věnoval svým milovaným přírodním vědám, zejména botanice a paleontologii. V roce 1810, poté co Řezno připadlo Bavorsku a většina Šternberkových přátel se z tohoto starodávného říšského města odstěhovala nebo i zemřela, se vrátil do Čech. Usadil se na rodovém radnickém panství, které mu po smrti obou bratrů připadlo, a i nadále se intenzivně zabýval přírodními vědami. Mnoho úsilí i prostředků věnoval rozvoji vědy v Čechách. Právě on stanul v čele skupiny šlechticů, kteří v roce 1818 založili Vlastenecké, dnes Národní muzeum v Praze, a věnoval mu i svoji knihovnu a rozsáhlé cenné sbírky.

Kašpar Maria hrabě ze Šternberka zemřel v nedožitých 78 letech na svém zámku Březina nedaleko Plzně před 175 lety, 20. prosince 1838. Pochován je v hrobce v blízkém Stupně.

V lednu 2011 představila Česká pošta známku s vyobrazením tohoto šlechtice. Poštovní aršík, který vyšel v nákladu 70 tisíc kusů, navrhl výtvarník Oldřich Kulhánek. Poprvé v historii české známkové tvorby ho vyryl německý rytec Wolfgang Mauer ze Spolkové tiskárny cenin v Berlíně.

muzeum šlechtické rody věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.