Adventní Krakov

Adventní Krakov

20. 12. 2013

Posledním letošním  místem našeho zájezdu se seniory byl Krakov. Toto polské město je od našeho vzdálené 3 hodiny autobusem. Vánoční trhy zde probíhají již tradičně od 29.11. do 31.12. Domlouvám j se s jednou CK, přihlásilo se 20 seniorů. Vyřizuji vše nutné a potřebné. Plánovaný den se blíží. Jsem domluvena s CK, že nás naloží i vyloží v našem místě bydliště, což je pro nás velice výhodné. Senioři jsou nadmíru spokojeni. Po třech hodinách cesty pohodlným autobusem vystupujeme na parkovišti v Krakově.

Toto starobylé město je metropolí Malopolského vojvodství v jižním Polsku . Má 18 městských částí a skoro 800 000 obyvatel. Je druhým největším městem Polska. Své jméno dostalo od jména někdejšího knížete Kraka. Krakov bývá považován za hlavní město polské kultury. Je jedním z nejdůležitějších turistických, kulturních a historických center v Evropě. Oblast starého města spolu s historickou zástavbou byla v roce 1978 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Nejznámějším a zároveň nejstarším místem tohoto města je Wawelské návrší se svým Wawelským hradem. S průvodkyní vcházíme na nádvoří Wawelského hradu. Individuálně se jdeme podívat do krásného kostela. U každých dveří stojí kněz, který objekt vlastně hlídá. Je celkem zima, určitě o pár stupňů méně, než u nás. Každý je oblečený a zkřehlý. Po vstupu do kostela hned první kněz upozorňuje muže, aby si sundali čepice. Ti si tuto skutečnost ani neuvědomují. Jo, zima je zima! Prohlížíme si kostel i obrovké prostranství kolem. Někteří vystupují až ke zvonici, ale není jasno, takže výhled je malý.

Pomalu sestupujeme dolů do starobylého města.Přicházíme na krakovský rynek, kde stojí nádherná Mariánská bazilika.Tady je i obrovská tržnice „Sukenice“, kde je střed vánočních trhů. Zde se už velice rychle naše větší skupina dělí ve skupinky menší. Každý jde tam, kam ho oči vedou, kouká především na to, co se mu líbí. Mnozí se staví do fronty, aby se zakoupením a vypitím vánočního punče trochu zahřáli. Jiní míří do cukrárny či do restaurací. Naše menší skupinka si dala v restauraci v boční uličce bramborové placičky s gulášem. Někteří pochopitelně i Žywiecké pivo, které ke guláši patří.

Po odpočinku následuje další prohlídka rynku a města. Nezapomínáme se jít podívat i na poutní místo a podivuhodnost města Krakova. Je to vápencová skála pod kopcem Wawel - Dračí jáma. Původně nejznámější polská jeskyně. Pojí se k ní legenda o sedmihlavém drakovi, který utiskoval celé město a žádal od lidí jídlo. Až se našel hrdina (král Krak), který se rozhodl, že zlého draka přemůže pomocí lsti. Dal mu k snědku ovčí kožešinu, která byla naplněna sírou. Drak si myslel, že jde o ovci a kožešinu snědl. Potom dostal velkou žízeň, vypil spoustu vody a nakonec zemřel. Král Krak poté založil město Krakow.

U vchodu jeskyně se nachází socha draka, která v pravidelných intervalech chrlí oheň a ke které vede hvězdný chodník. Socha byla vyrobena v roce 1972 sochařem Bronislawem Chromým. Do Dračí jámy, která měří 276 m nejdeme, ale podívaná na draka chrlícího oheň je úžasná.

Čas neúprosně běží. Pár nezbytných foteček, malé zastavení v kavárničce na kávě a zákusku a naše kroky vedou k autobusu. Jedeme domů, výlet se vydařil.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%