Foto

Začal prodej vánočních
kaprů, ceny jsou mírné

20. 12. 2013

A je to tady: začal pouliční prodej vánočních kaprů. Většinou jsou ceny na loňské úrovni, někde je prodejci mírně navýšili, jinde dokonce zlevnili. Ceny se liší jen mírně a regionálně. Zatímco na sádkách lze pořídit kapra první třídy již okolo 50 korun, na některých místech ceny výběrového kapra přesahují i 90 korun za kilogram.

Tuny vánočních kaprů putovaly k prodejcům v celé republice především z jižních Čech. Tamní rybáři je nezdražili, i když letos vlivem povodní utrpěli milionové ztráty. Nejpříznivější cenu mají kapři z Nových Hradů, nejdražší jsou tradičně ti třeboňští. Rybáři se postarali o to, aby kvalitních ryb bylo na svátky dostatek - někde přikrmovali, jinde lovili rybníky, které měli připravené pro příští rok, a omezili také vývoz. Výběrových kaprů nad 2,5 kilogramu bude méně, někde sdružili ceny kapra první třídy a výběrových ryb. Ceny ryb se ale budou regionálně lišit, záviset bude na výši obchodní marže.

Například před Kauflandem Na Podbabě stojí letos kilogram třeboňského kapra od 79 korun, loni zde začínaly ceny o deset korun výše. Před Albertem v nedalekých Roztokách jsou kapři k dostání v "akci" již od 69 korun. Za zabití ryby či různou míru zpracování si tak jako jinde lidé desítky korun připlatí.

Velká rybářství na jižní Moravě již spustila hlavní stánkový prodej ve městech. Lidé si mohou kapry koupit až do 23. prosince, někteří prodejci budou mít ještě otevřeno i dopoledne na Štědrý den. "Víme, že Češi nechávají nákup často na posledních chvíli," řekl ředitel Rybářství Hodonín Jiří Janoštík.

To letos sjednotilo na přání odběratelů cenu za výběrového kapra i za kapra první třídy na 80 korunách za kilogram. Dražší je Pohořelický kapr z Rybnikářství Pohořelice, ten se totiž pyšní chráněným označením původu. Výběrový nad 2,5 kila je za 92 korun, první třída za 82 korun. "Za tuto cenu ho lidé koupí u nás v prodejně ve Velkém Dvoře. U stánků záleží, jakou marži si přidá prodejce," uvedl ředitel podniku Roman Osička.

V Ústeckém kraji zůstávají ceny kaprů přibližně na stejné úrovni jako v loňském roce. V centru Ústí nad Labem se dají živé ryby koupit vedle obchodního domu Labe, kilogram kapra se zde prodává za 88 korun. Lidé si mohou rybu na vánoční stůl koupit i u některých supermarketů. Před ústeckým Kauflandem se jejich ceny pohybují od 85 do 93 korun za kilo, před Globusem v Trmicích stojí kapři od 89 do 95 korun.

Tržní produkce ryb v Česku loni dosáhla 20 763 tun. Ve srovnání s rekordním rokem 2011 to byl pokles o 1,2 procenta. Také průměrná spotřeba sladkovodních ryb mírně klesla na 1,41 kilogramu na osobu z předloňských 1,47 kilogramu. Zhruba 87 procent loňské produkce představoval dlouhodobě nejrozšířenější kapr. Na vývoz šlo 8600 tun ryb, tedy 41 procent z celkového výlovu. Naprostá většina tuzemských prodejů kapra se každoročně uskuteční před Vánoci. Po zbytek roku většina Čechů a Češek upřednostňuje mořské ryby. Celkově však v konzumaci ryb za evropským průměrem výrazně zaostává.

ryby Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.