Toulky Vysočinou kolem 
soch Michala Olšiaka

Toulky Vysočinou kolem
soch Michala Olšiaka

26. 12. 2013

Vysočina skýtá mnoho možností rekreace a odpočinkových míst. Tentokrát se zmíním o sochách pana Michala Olšiaka. Zdatnější mohou tyto cesty absolvovat na kole.

V samotném Žďáru nad Sázavou u náměstí Republiky ve Veselské ulici najdeme podobiznu komika Charlie Chaplina s jeho typickou buřinkou na hlavě. Stojí tu od roku 2011. Ve Starých Dvorech, což je asi 4 km od Žďáru je další socha od r. 2005 - Mamlas. Dojdeme k němu ulicí Dvorskou od zámku Kinských, kde je krásný výhled na město Žďár n./S. a Zelenou Horu.
Za další 3 km dorazíme do Hamrů n/S. Hlava Mamuta je tu od roku 2006 a zasazená je do malebného údolí řeky Sázavy pod Rozštípenou Skálou. Po 300m najdeme Šlakhamr - technickou národní památku. A máme tady ještě dvě sochy, a to Koně, který je přímo u silnice I/19 směrem na Přibyslav a Hamroň - jakýsi kříženec šneka a žáby v blízkosti benzínové pumpy.

Další sochy jsou od Žďáru si kolem 20 km. Třeba v obci Tři studně jsou k vidění Výr a Krbový Mužíček. Také Hejkal Pepino je v této lokalitě. Rak se nachází v obci Račín na břehu rybníka Jordán s mnoha lekníny. Socha je tu od r.2008. Hrochy v kašně si můžeme vyfotit u hotelu ,,U hrocha" ve Škrdlovicích. Pomyslnou hranici Čech a Moravy od r. 2009 symbolizuje sousoší Hraniční kámen, Orlice + lev u Pilskéhé nádrže směrem na Polničku.

 Rozcestník Dařbucha s velkým frňákem najdeme na hrázi rybníka Velké Dářko od r.2011. Socha Slona je v obci Sázava směrem na Přibyslav a Josefína u Krucemburku v obci Hluboká. Loňského roku byla dokončena třímetrová socha jelena nad Slavětínem u Ždírce nad .Doubravou u Ronoa n./Sáz přímo u silnice I/19 uvidíme pětimetrového draka.

Sochy nejsou jen na Vysočině. Třímetrová žába stojí u Olomouce - obce Tršice, sousoší Houby "vyrostlo" pod Žákovou horou u Fryšavy. Krkavce najdeme u rozhledny Rumburak u státního hradu Bitova od letošního roku má ještě většího "bratříčka" hned vedle. Do blízkosti Domažlic pan Olšiak zasadil největší sochu, a to Chodského psa, 4 m vysokého a 7 m dlouhého. Zajímavé zde je, že můžete vlézt do sochy, která je dutá a koukáte psí tlamou ven. Nedaleko Plzně stojí Býk u jatek firmy Maso Brejcha. Zběhlíka najdeme u Litomyšle od r. 2012. Pohádkový koník je u Dobronína u Jihlavy.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.