Jiří Stabla: Komu nepomohou 
léky, tomu pomůže příroda!

Jiří Stabla: Komu nepomohou
léky, tomu pomůže příroda!

27. 12. 2013

Češi se nenaučili zdravému stravování. Podle statistik OSN jsme dokonce devátým "nejtlustším" národem světa. Nadváha a obezita jsou důsledkem nezdravého životního stylu. Tuky, živočišné bílkoviny, velká konzumace kravského mléka místo zeleniny, luštěnin a přírodních vitamínů. Média se v posledních letech tak často věnují zdravé výživě, nejinak tomu je i v magazínu i60. Několik rad, jak zdravě jíst, přináší také Jiří Stabla, majitel konopných lékáren, který je vzděláním gastronom a tomuto oboru se věnuje řadu let. Jeho rady nevznikly náhodou, jsou výsledkem sestavení jídelníčku pro konkrétního člověka, který byl po těžké operaci.

„Před nějakou dobou za mnou přišla paní, které odebrali ledvinu. Měla doporučenou stravu od lékařů, ale byla to učiněná katastrofa. Doporučil jsem jí některé výborné komponenty na vaření a sestavil jí zdravý jídelníček,“ vzpomíná na jednu ze svých zkušeností Jiří Stabla. Podle něj je lidské tělo důležitá továrna plná chemických procesů. Vaření Jiřímu Stablovi vždy připadalo jako alchymie, a to hlavně díky vodě, která je základní živel a je prý třeba začít chápat vodu více než jen jako rozpouštědlo.

„Moderní společnost zcela zanevřela na rituály v kuchyni, do popředí se dostaly fast foody, restaurace, v domácnostech polotovary. Výsledkem jsou nové civilizační onemocnění,“ říká Jiří Stabla. Podle něj je na tom česká gastronomie stále špatně, i když se v posledních letech zlepšuje. „Je veliký pokrok, že člověk „moudrý“ poznal vegetariánství a veganství,“ dodává Stabla, který těmto gastronomickým směrům doslova propadl.

Zde jsou konkrétní tipy zdravé výživy, které sestavil Jiří Stabla.

V jídle a doplňcích se vyvarujte mléka

Mléko je mateřská tekutina pro tele, nikoli pro člověka. Ten je jediným tvorem závislým na kojící tekutině a navíc jiného živočišného druhu, než je sám. Kdo naučil pít člověka mléko, již bohužel nezjistíme, ale že je mléko jed, máme zjištěno vědecky tisíckrát. Doporučuji náhrady, jako je mléko rýžové, jahelné, ovesné, žitné, konopné, a to maximálně 2dcl nápoje denně.

Odstraňte ze stravy maso

Strava bez masa je jednoduchá, zdravá a nenáročná. Vaření bez masa je jednodušší, levnější a ekologičtější. Jako náhrada slouží třeba tofu. Tofu (náhrada bílkovin za bílkoviny z masa) je nejlepší uzené, ale k dostání je ve více variantách. Je výborné, a pokud z něj připravujete majonézy, používejte recepty z neuzeného tofu (běžně obě varianty najdete v klasických obchodech Billa, Tesco, Kaufland). Z tofu lze připravit vše. V obchodech lze zakoupit i sóju, či párky a salámy ze sóji.  Lze koupit i jogurty a mnoho jiných produktů.

Základem je listová zelenina

Strava bohatá na listovou zeleninu může snížit riziko rakoviny.  Bio brokolice je nejen bohatá na vitamin C, ale i řadu dalších vitamínu či vlákninu a bojuje proti volným radikálům. Dokáže dokonce opravit DNA v buňkách a tím zabránit rakovinnému bujení. Dále je výborná strava bohatá na mrkev, kedluben, celer a veškerou kořenovou zeleninu. Pokud možno také v jemně syrovém stavu, ať se zachovají důležité enzymy. Nezapomínejte na červenou řepu či dýni. Konzumujte zeleninu denně!

Nezapomínejte na luštěniny

Výborná je červená čočka, ta jediná nenadýmá a ani se nemusí namáčet přes noc. Vůbec veškeré luštěniny jsou velmi důležité, lze jimi nahradit maso a získat bílkoviny. Ve stravě by neměla chybět cizrna. Můžete si zakoupit také dobrou cizrnovou pomazánku. Není však složité ji ani připravit doma. Doporučuji veškerý sortiment společnosti Sunfood. K dostání je ve zdravých výživách.

Ovoce

Jezte denně alespoň jedno jablko. Pokud půjdou sehnat, tak i borůvky.

Nejlepší přílohou je rýže

Rýže je nejlepší přílohou, ale i hlavním jídlem. Doporučuji ji používat denně. Při varu přidávejte vždy jeden hřebíček na jednoho člověka. Pokud holdujete těstovinám, tak používat jen nevaječné.

Když pečivo, tak domácí

Jezte celozrnné pečivo, žitný chléb (neobarvený). Vhodné je pořídit si domácí pekárnu. Máte pak jistotu kvalitních surovin i zpracování.

Mouka

Doporučuji mouku jahelnou, žitnou, konopnou, špaldovou či amarantovou.

Neocenitelné přírodní doplňky stravy

Zkuste kupříkladu rakytník. Podzimní bobule mají blahodárné účinky na lidské zdraví. Konopné semínko obsahuje důležité cannabinoidy z nichž je pro lidské zdraví důležitý CBD-cannabidiol. Jak posílit imunitu a zvýšit energii? Dobrý je mladý ječmen, vitamin D3- 5000 jednotek, vitamin C -1000 jednotek (možno zakoupit na internetu). U vitamínu C je důležité, aby množství jednotek bylo získáno z citrusů, nikoliv ze syntetiky. Doporučuji koupit semínka chia, dají se sehnat ve zdravých výživách a přináší energii a důležité látky, tisíce let prověřená mnoho kmeny a Indiány.

Jezte mátu peprnou

Preferuji mátu jíst, protože čaj je slabý. Pozor na to, že máty je více druhů. Vybírejte mátu peprnou.

Zázvor

Pokud snesete jíst 3 cm čerstvého zázvoru 3 x týdně, váš organismus to ocení. O zázvoru je toho psáno hodně, určitě si ho kupujte a jezte.

Plody Goji

Kustovnice čínská je v Číně posvátná a oblíbená. Lze koupit i čaje a další výrobky s přídavkem medu. Doporučuji však raději obyčejné plody. Stačí konzumovat hrstka denně.

Amalaki neboli embilika lékařská

Často používaná v ájurvédské medicíně. Amalaki lze koupit kandované. Není však tolik kvalitní jako čistý prášek. K dostání je v indických prodejnách. Má nejvyšší přírodní obsah vitamínu C.

Neem (nimba)

Existuje více možnosti užití nimby - vnitřně, ale i zevně. Nimba je jednou z nejsilnějších krev čistících a detoxikačních látek, jaké byly kdy známy. Hlavní léčebnou metodou je v Indii vnitřní paliativní léčba. V Indii je tato rostlina dodnes uctívána pro své léčivé vlastnosti a ve světě o ni velmi rychle narůstá obrovský zájem, k čemuž přispěly výzkumy z nedávné doby. Zároveň je z ní vyráběno mnoho produktů.

Jaké oleje zvolit?

Rostlinné oleje by neměly být používány denně, ale maximálně 2-3krát týdně. Olivový olej sloužil v mnoha léčitelstvích jako klenot. Ostatně o olivovníku se traduje, že je to král stromů. Výborný je také konopný olej, ale také lněný. Olivový nebo slunečnicový olej ke smažení používejte jen nemodifikovaný, tzn. free GMO. Nekupujte levné nekvalitní oleje, ani ty, které jsou v plastu, a raději volte sklo.

Zahušťování a zahušťovadla

Jedním z hlavních problémů lidí při vaření je zahušťování pokrmů. Čím správně zahušťovat? Vhodná je kukuřičná mouka. Dále kuzu (japonský prášek, který lze zakoupit ve zdravé výživě). V každé zdravé výživě je k dostání také hraška (hrachová směs) určená pro zahušťování a obalování místo strouhanky. Ve sladkých pokrmech doporučuji použít místo vejce rozmačkaný banán. Výborné pro zahuštění jsou i jemné ovesné vločky. Vyhneme se tak bílé mouce.

Jaképak koření?

Každé koření skrývá nějakou superlativu, tady jsou nejběžnější a lehce dostupné: bazalka, tymián, rozmarýn, kari, šafrán, bobkový list, kmín, dále koření mahá, které se sestavuje z koriandru, ibišek, dobromysl, kardamon…

Dochucovadla

Umeocet (nevařit, ale přidat na konci varu) a pokud bujón, tak nikoli živočišný, bez glutamátu sodného. Také se dá všude koupit Natur od Vitany. Sójové omáčky dávat minimum a raději na konci varu. Osobně doporučuji sójovou omáčku Tamari (v prodeji ve zdravých výživách).

Jablečný ocet

Voní jako zkažený mošt, proto se nelekat. Je však brán jako jeden z největších klenotů medicíny. Není vhodné jej užívat ráno, protože jde o kyselinu. Čili raději během dne. Jablečný ocet byl všelékem od dob Hippokrata. Hlavně dbejte na to, aby byl nepasterizovaný a v bio kvalitě. Denně doporučuji 2dcl vody a do ní přimíchat polévkovou lžíci octu. Užívat 2x denně. Pokud pracujete s octem, zapomeňte na lihový “technicky” a raději spoléhat na vinné a další z přírodních octů. Výborné je i kysané zelí z bio výživy, bez přidání lihového octu.

Sladidla

Upřednostňovat třtinový cukr, stévii, agáve, ovesný slad, rýžový sirup. Dávat velký pozor na aspartan (je obsažen ve všech umělých sladidlech, žvýkačkách a různých limonádách). Pozor rovněž na acesulfam.

Čím solit?

Pokud sůl tak himalájskou, nebo mořskou, výborný je právě zmiňovaný umeocet. Zapomenout nejlépe na chlorid sodný z obchodu, ten je na zimní zamrzlé cesty. Bujóny taky obsahují hodně soli, takže raději méně a nezatěžovat zbytečně ledviny.

Čaje? Ano, ale s mírou

Je dobré pít maximálně 2 - 4dcl denně, měsíčkový, heřmánkový, šalvěj a další bylinkové se doporučují používat maximálně 1 měsíc a pokud pravidelněji, tak pouze jeden druh, pak na nějakou dobu vynechat, nebo vyměnit s jiným, (kopřiva se může dávat i do vařených jídel k varu). Pokud si chcete čaje dopřávat více, raději volte slabší koncentráty nebo bílý čaj.

Co na závěr?

Důležité je si uvědomit, že čím méně a zdravěji člověk jí, tím se do organismu dostává opět život, lze sledovat zlepšení po pár týdnech, někdy i dnech. Mé doporučení je prostudovat si psychosomatiku a její působení a podporu v léčbě. Komu nepomohou léky, tomu pomůže příroda!

konopí Zdravá strava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.