Vědci tomu nechtěli uvěřit: dávno 
„vyhynulá“ latimérie podivná žije

Vědci tomu nechtěli uvěřit: dávno
„vyhynulá“ latimérie podivná žije

22. 12. 2013

Byla to jedna z největších vědeckých senzací dvacátého století. Do té doby znali experti tuhle rybu jen z otisků v horninách – a najednou se latimérie podivná objevila v rybářské síti! Stalo se tak před 75 lety, 23. prosince 1938, u mořských břehů Jihoafrické republiky.

Zvláštního vodního živočicha ulovil poblíž ústí řeky Chalumna kapitán rybářské lodi Hendrik Goosen. Už na první pohled bylo zřejmé, že v sítích uvízlo něco mimořádného. Výrazně modrá ryba měla namísto ocasu trojitý lalok a z jejího těla trčely končetiny, jež mohly být zrovna tak ploutvemi, jako krátkýma nohama s plovací blánou.

Goosen zhruba metr a půl dlouhého tvora dopravil do jihoafrického městečka New London, kde se o jeho identifikaci marně pokoušela zaměstnankyně místního muzea Marjorie Courtenayová-Latimerová. Rybu nechala vycpat a pořídila její náčrtky, jež se posléze dostaly do rukou zkušeného biologa z Rhodesovy univerzity Jamese Smitha. Ten pochopil, že se jedná o tvora, jehož věda považovala za dávno vyhynulého. Smith mu dal latinské jméno, odrážející v sobě místo nálezu i osobu, jež se o objev zasloužila – latimeria chalumnae.

Jihoafričtí rybáři se pak o získání dalšího exempláře latimérie podivné pokoušeli marně. Druhý kus byl uloven až po 14 letech u Komorských ostrovů, a i většina dalších nálezů pocházela právě z této části Indického oceánu.

V roce 1997 byla ve vodách u břehů Indonésie objevena ryba se stejně neobvyklou stavbou těla, avšak zbarvená do červena. Testy DNA ukázaly, že se jedná o samostatný druh latimérie, jemuž vědci dali pojmenování latimérie celebeská.

mořská fauna věda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%