Na kolech kolem
Mariánských lázní

Na kolech kolem
Mariánských lázní

24. 4. 2012

Návštěvu Mariánských lázní můžeme spojit s krásnou cyklotrasou. Start si dáme v Plané. Pokud vyjedeme od nádraží, čeká nás malý kopec a jsme na protáhlém náměstí. Nejvíce zde zaujme historické budova radnice, která byla několikrát přestavěna. Z poslední velké přestavby v roce 1914 pocházejí i fresky. Ostatní památky najdete v internetových odkazech.

Z Plané míříme krásnou cyklostezkou podél silnice. A jsme v Chodové Plané. Sympatický marketink nenechá nikoho na pochybách, že hlavní slovo zde má Chodovar. Rodinný pivovar, o němž jsou první zmínky v roce 1573, kromě možnosti prohlídky nabízí několik zajímavých restaurací. Na výběr máte třeba restauraci ve Staré Sladovně nebo Ve Skále na opačné straně pivovaru.

Mariánské Lázně nejsou cyklistům nakloněné

Pokračujeme do Mariánských Lázní. Protože nechceme po okolních kopcích, šlapeme po silnici. Není to sice příjemné, ale zato podstatně rychlejší. Na okraji lázní už vede cyklostezka. Najednou však v nejfrekventovanějším úseku končí. Do centra tedy musíme buď ve velkém provozu, nebo po chodníku. Uprostřed lázní pak respektujeme zákaz jízdy na kolech a kolem pramenů bicykly tlačíme.

Mariánské Lázně mají nepřeberné množství památek. Podrobnosti o nich můžete zjistit v infocentru na adrese Hlavní 47/28. Zmíním jen jednu, bez jejíž návštěvy nemůžeme říct, že jsme tu byli. Litinová novobarokní kolonáda z roku 1889 vyrobená v blanenských strojírnách je dlouhá 119 metrů a je hlavním symbolem lázní.  Stoupáme geologickou naučnou stezkou. Z vyšperkovaných lázní míříme lesní cyklostezkou k dalším symbolům lázní, ke Kamzíku – zavřeno a obehnáno plotem, ke Krakonošovi – zavřeno, ale zde pokračuje renovace.

To by nebyla cesta po západních Čechách, kdybychom nenarazili na klášter. Míříme do Teplé. Teplá je proslulá premonstrátským klášterem založeným šlechticem Hroznatou v roce 1193. První mše ve zdejším kostele v roce 1232 se zúčastnil král Václav I. Na internetových stránkách kláštera se dozvíte podrobnosti nejen z historie, ale také z  probíhající rozsáhlé stavební obnovy.

Dvůr a zřícenina v Krasíkově

Po prohlídce kláštera zamíříme na jih po cyklostezce do Krasíkova.  Kromě návštěvy zdaleka viditelné zříceniny hradu na výrazném kopci, si zde můžeme odpočinout a posilnit ve Dvoru Krasíkov. Kdysi zřejmě krásný knížecí poplužní dvůr je dnes ruinou, kterou skupina nadšenců pomalu staví zpět na vlastní nohy. Jejich snaha je sympatická, stejně jako jejich občerstvení. Na internetových stránkách si můžete přečíst i o jejich akcích jako Koňské bály a podobně.

Z Krasíkova se po místních silničkách vrátíme do Plané nebo jako my zvolte cestu na nádraží do Stříbra. Tato cesta je o něco snazší. Včetně výjezdu ke zřícenině Krasíkova a pojížděk kolem pivovaru nebo po lázních jsme najeli 79 kilometrů. Kdo už nechce do Krasíkova, může si cestu zkrátit a z Teplé namířit rovnou do Plané.

ZBYNĚK MATÝSEK

 

Článek je součástí seriálu o cyklotrasách, které jsou vhodné i pro seniory. Všechny trasy, které v rámci tohoto seriálu doporučujeme, jsme projeli před Vámi. Jde tedy o prověřené cesty, nikoli trasy opsané z jiných zdrojů.
cykloturistika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%