Herec Josef Dvořák
slavil sedmdesátiny

Herec Josef Dvořák
slavil sedmdesátiny

24. 4. 2012

Sedmdesáté narozeniny oslavil 25. dubna známý herec Josef Dvořák. Osobitý komik a divadelní principál se do povědomí diváků zapsal rolí vodníka Čochtana z muzikálu Divotvorný hrnec. Kromě divadla hrál Dvořák v řadě filmů, televizních inscenací a seriálů. Svůj hlas navíc propůjčil kreslenému Maxipsu Fíkovi či Králíkům z klobouku.

Josef Dvořák, rodák z Horní Cerekve na Pelhřimovsku, získal své první herecké zkušenosti jako člen ochotnického divadla v Kadani. Tam si vyučeného automechanika všiml divadelník Pavel Fiala, díky němuž se Dvořák dostal do ústeckého Kladivadla.

Počátkem 70. let získal Dvořák angažmá v legendárním pražském divadle Semafor. Byl komikem, konferenciérem, zpěvákem, pohotovým improvizátorem i miláčkem dětí. Po roce 1989 však čelil podezření, že v Semaforu působil také jako informátor Státní bezpečnosti. On sám ale nařčení ze spolupráce s tajnou policií striktně odmítá.

Kromě divadla se Dvořák uplatnil i ve filmu a televizi. Proslavil se mimo jiné jako seriálový kuchař Svatopluk Kuřátko nebo montér Pěnkava z populární Nemocnice na kraji města. Mladší diváci si jej možná pamatují i jako jednoho z protagonistů televizního kabaretu pro děti. V roce 1991 exceloval v hlavní roli ve filmu Hřbitov pro cizince.

Počátkem 90. Dvořák založil divadelní společnost nesoucí jeho jméno. Repertoár scény tvoří zejména komická inscenace Čochtan vypravuje či svérázná verze divadelní klasiky Lucerna aneb Boj o lípu.

kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...