„Kouzelník s ocelí“ Eiffel vyprojektoval
mnohem víc než jednu slavnou věž

„Kouzelník s ocelí“ Eiffel vyprojektoval
mnohem víc než jednu slavnou věž

27. 12. 2013

Byl autorem celé řady pozoruhodných staveb, ale většina lidí ho spojuje jen s tou nejznámější – ocelovou vyhlídkovou věží na Martových polích v Paříži. Nese jeho jméno a postavena byla v roce 1889 u příležitosti stého výročí Francouzské revoluce a Světové výstavy jako div tehdejší moderní techniky. S 300 metry výšky byla do roku 1930, kdy vyrostl v New Yorku na Manhattanu mrakodrap Chrysler Building, nejvyšší stavbou na světě.

Slavný francouzský inženýr Gustave Eiffel byl všestranným technikem. Projektoval mosty a viadukty (například železniční mosty přes řeku Sioule nedaleko Vichy, u portugalského Porta a přes řeku Truyere v jižní Francii), tovární, výstavní a nádražní haly (třeba nádraží v Budapešti), kostely, zdymadla v Panamském průplavu, majáky i plynojemy. Je také autorem otočné kupole observatoře v Nice.

„Kouzelník s ocelí“, jak byl Eiffel nazýván, se po svém odchodu do důchodu věnoval meteorologickým a aerodynamickým výzkumům a radiotelegrafii. Zemřel před 90 lety, 28. prosince 1923, dva týdny po 91. narozeninách.

 

Nejen světoznámá Eiffelovka,
ale třeba i socha Svobody

Eiffelova věž přilákala při Světové výstavě roku 1889 do Paříže obrovské množství zvědavců. V tomto roce ji navštívily téměř dva miliony lidí. Brzy z ní byla velká turistická atrakce, která vydělávala mnoho peněz a stala se národním symbolem Francie, jejíž obyvatelé na ni začali být právem pyšní. Dnes měří včetně antény 324 metrů. Pod věží je od roku 1923 umístěna Eiffelova busta. V průběhu let se věž stala předlohou mnoha imitací, třeba i pro pražskou Petřínskou rozhlednu, která měří 63,5 metru.

Světoznámou stavbou je i newyorská socha Svobody, připomínající přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii. Socha stojí na ostrůvku před New Yorkem od roku 1886. Bez podstavce měří po vrchol pochodně 46 metrů, s podstavcem ční do výšky 93 metrů. A také na této stavbě se Eiffel podílel – navrhl vnitřní nosnou konstrukci pro měděný plášť sochy.

 


Paříž
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.