Prokopské údolí nabízí výlety proti 
proudu času – třeba až do pravěku

Prokopské údolí nabízí výlety proti
proudu času – třeba až do pravěku

27. 12. 2013

Historie tohoto velice cenného území sahá do hlubin času, kdy se zde v prvohorním moři proháněli trilobiti. Mnohem později pak tady, v dnešním Prokopském údolí, žili pravěcí lidé. Na známém Butovickém hradišti je zase prokázáno osídlení od mladší doby kamenné s vrcholným rozkvětem v 9. století. I v dalších dobách zde žili lidé a stopy po nich jsou v různé míře zachované dodnes.

V katastru pražských Jinonic a Hlubočep je však mnoho dalších pozoruhodností. Nacházejí se tu bohatá stepní a hájová společenstva, jeskyně a naleziště zkamenělin. Žije zde široká škála především teplomilného hmyzu, asi šest desítek druhů ptáků a na dvacet druhů savců. Proto bylo před 35 lety, 28. prosince 1978, toto  území na jihozápadě hlavních města na obou stranách Prokopského údolí včetně Dívčích hradů vyhlášeno státní přírodní rezervací. Jeden z nejvýznamnějších přírodních celků v metropoli leží v nadmořské výšce 220 až 330 metrů, zaujímá plochu 101,5 hektaru a geologicky patří k Českému krasu.

Prokopské údolí protíná řada turistických a naučných stezek, vede tudy železniční trať do Rudné u Prahy a také populární Pražský Semmering do Hostivic.

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.