Babské rady vs. věda: pět tipů,
jak se stravovat při nachlazení

Babské rady vs. věda: pět tipů,
jak se stravovat při nachlazení

29. 12. 2013

Sváteční období mnohdy provází také chřipková sezóna. A to znamená, že se lidé stejně často shánějí po starých babských radách, jako po kapesnících. Smrkají. Kašlou. Upadají do letargie. A mizí jejich chuť k jídlu. Poslední studie ukazují, že některé druhy potravin mohou pomoci zmírnit příznaky běžného nachlazení a někdy dokonce zkrátit jeho průběh.

List The Wall Street Journal s pomocí Sharon Horeshové Bergquistové, lékařky a vědkyně prestižní americké Emoryho univerzity, sestavil přehled toho, co při nachlazení jíst a čemu se raději vyhnout:

1. Mléčné výrobky můžete

Jedním z nejběžnějších omylů při nachlazení je, že by se člověk měl vyhýbat mléčným výrobkům, protože zvyšují produkci hlenu. Vědci tento předpoklad popřeli při sérii studií v 90. letech minulého století, kdy dávali stovkám nemocných s běžným nachlazením kravské mléko nebo sojové mléko a zjistili nulový rozdíl v produkci hlenu v obou skupinách. „Tělo potřebuje zavodňovat, když je nemocné,“ uvedla Bergquistová.

2. Kuřecí polévka: rozhodně ano

Jídlo, jemuž se přezdívá "maminčin penicilín", má nejspíše zdravotní výhody sahající za doplnění horkých tekutin uvolňujících ucpaný nos a zvlhčujících sliznici. Studie naznačují, že samotné kuře a zelenina zpomalují mobilizaci neutrofilů – imunitních buněk, které jsou hlavním pachatelem při takových symptomech nachlazení, jako je rýma a bolest v kostech. Krátkodobou úlevu může poskytnout také koření, zvláště pak pálivé, jako je pepř.

3. Alkohol pomáhá dočasně

Pokud máte rádi kávu latté, měla by být bez kofeinu, protože všechna diuretika, mezi něž se kofein počítá, mohou podporovat dehydrataci, a tím nachlazení zhoršovat. „Když jste zavodnění, vaše sliznice jsou zvlhčené a cítíte se lépe,“ řekla Bergquistová. Jedním z diuretik je i alkohol, který ale v případě nachlazení spadá do "smíšené kategorie". Mírné alkoholové opojení může ulevovat od bolesti, a proto grog nebo punč pomáhá. Ale zatímco alkohol může dočasně zmírnit příznaky, zároveň vyvolává dehydrataci.

4. Vitamin C jen preventivně

Podle posledních posouzení studií účinku vitaminu C v případě nachlazení vědci zjistili, že lidé, kteří denně užívají 200 miligramů denně tohoto vitaminu, mohou snížit závažnost nachlazení, když dál užívají tuto vysokou dávku. Začít užívat vitamín C až po nástupu nemoci stejný účinek neprokázalo. „K udržení trvalého přísunu vitamínu C do těla je rozumné pít sklenici pomerančového džusu každý den během chřipkové sezóny,“ sdělila Bergquistová.

5. Zinek: málo průkazné výsledky

Tato látka dost kontroverzní, protože studie provedené na toto téma nejsou příliš kvalitní. Nedávný výzkum ukázal, že nasazení zinku během 24 hodin od prvních symptomů může o jeden den zkrátit trvání nemoci, ale ne její závažnost. „Nejčastěji studovanou dávkou je 75 miligramů a víc, a to je třeba užívat denně po dobu trvání nachlazení, čehož je velmi těžké dosáhnout prostřednictvím jídla,“ dodala Bergquistová. Člověk by například musel sníst deset šálků ořechů kešu nebo 12 šálků čokolády. Možností je užívat zinek v kapslích, ale jen krátkodobě. Studie ukazují, že dlouhodobé vysoké dávky zinku mohou naopak způsobit nedostatek mědi.

chřipka nachlazení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.