Karel Sabina: tragédie muže, 
který se z vlastence stal udavačem

Karel Sabina: tragédie muže,
který se z vlastence stal udavačem

28. 12. 2013

Ve své době byl známým básníkem, spisovatelem, dramatikem, libretistou a novinářem. Těšil se úctě národa a velkému uznání za svá libreta ke Smetanovým operám Prodaná nevěsta a Braniboři v Čechách, aktivně se podílel na protirakouském odporu.

Jenže pak se stalo něco neuvěřitelného. V roce 1872 byl Sabina odhalen coby donašeč rakouské tajné policie! Přitom do té doby platil za vroucího vlastence, který pro národ trpěl ve vězení, kam byl uvržen za účast na revolučním hnutí v letech 1848 až 1849.

K udavačství přivedla Sabinu podle jeho slov především bída. Pod krycím jménem Roman od roku 1859 dodával zprávy o činnosti české vlastenecké společnosti. Narychlo ustavený čestný soud ho 30. července 1872 prohlásil vinným a vyobcoval z národa. Důkazy byly nezvratné. Podařilo se totiž získat úřední akta zcizená ze spisovny pražského policejního ředitelství. Veřejnost se o Sabinově přiznání dozvěděla o několik dní později a zprvu se mu zdráhala uvěřit.

Karel Sabina se narodil před rovnými 200 lety, 29. prosince 1813. Zemřel v bídě a zapomenut někdejšími přáteli i obdivovateli 9. listopadu 1877.


básníci spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.