Na hradě Veveří
pobýval i Churchill

Na hradě Veveří
pobýval i Churchill

30. 12. 2013

První zmínka o tajemném hradu Veveří, který leží jen 20 kilometrů severozápadně od centra Brna, je v listině datované 31. prosincem 1213, kterou vydali český král Přemysl Otakar I. a jeho bratr, moravský markrabě Vladislav Jindřich. Původní lovecký hrádek, který byl zřejmě založen v 11. století, se časem stal jedním z nejdůležitějších královských sídel na Moravě. Největší rozmach zažila stavba za vlády bratra Karla IV., markraběte Jana Jindřicha.

Později hrad na řece Svratce, který označují odborníci za moravský Karlštejn, vystřídal řadu majitelů a pojí se s ním dokonce legenda o ukrytém templářském pokladu. Řádu, zrušenému roku 1312, sice Veveří nikdy nepatřilo, to ale nezabránilo četným pokusům o nalezení bájného bohatství. Koncem 19. století se hrad dědictvím dostal do rukou anglického šlechtického rodu de Forest a roku 1908 na Veveří dokonce na své svatební cestě po Evropě pobýval Winston Churchill.

Po první světové válce po mnohaletém sporu s majiteli koupil hrad stát, který jej zpřístupnil veřejnosti. Jako turistický cíl s válečnou přestávkou sloužil jen čtvrtstoletí, než se z něj na začátku 50. let stalo lesnické učiliště. Tehdy také začala postupná devastace hradu, necitlivě přestavovaného, dovršená v 80. letech, kdy se z něj mělo stát středisko pro brněnské vysoké školy. Až v roce 1999 se Veveří dostalo do správy památkářů, kteří do obnovy hradu, který ročně navštíví na 80 tisíc lidí, vložili spolu s městem Brnem zhruba 75 milionů korun.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.