Je nebezpečné lyžování
mimo sjezdovku? Velmi

Je nebezpečné lyžování
mimo sjezdovku? Velmi

31. 12. 2013

Bývalý šampion formule 1 Michael Schumacher, který přežil nehody na závodním okruhu, nyní bojuje o život ve francouzské nemocnici poté, co utrpěl poranění hlavy při pádu během lyžování mimo upravenou sjezdovku. Jak nebezpečné takové lyžování je? Patrně dost. Ačkoli lze pochopit adrenalin, který nekonvenční sjezd přináší, pokusme se jej svým blízkým vymluvit.

Schumacher měl na hlavě přilbu, což podle odborníků zabránilo okamžité smrti po nárazu. Přesto tento vynikající lyžař možná pád nepřežije či bude mít trvalé následky. „Samotné lyžování má při poměrném přepočtu na kontě podstatně méně úmrtí než cyklistika nebo plavání,“ obhajuje tento sport jako takový pro zpravodajský server BBC News doktor Mike Langran, který založil internetovou stránku věnovanou zraněním na lyžích a tomu, jak jim předcházet. Čísla, která cituje, uvádějí, že počet úmrtí při lyžování je průměrně 2,07 na milion lidí.

U cyklistiky je to 29,4 úmrtí a u plavání dokonce 72,7 úmrtí. Tento poměr byl vypočítán z celkového počtu lidí věnujících se ročně dané aktivitě a vydělen počtem zaznamenaných úmrtí při jejím provozování. „Pokud jde o zranění, připadají průměrně zhruba dvě až čtyři na každých 1000 dní strávených na svahu,“ dodává Langran.

Je ježdění mimo upravené sjezdovky nebezpečnější? V tomto ohledu souhrnné statistiky neexistují a není možné zjistit, kolik lidí mimo sjezdovky lyžuje. Pod lyžování mimo sjezdovku spadá ježdění v kterékoli oblasti, která není vyznačená a udržovaná pro lyžaře.

Svahy mimo sjezdovky neupravují sněžné pluhy. Kameny, skály, strmé svahy a srázy nemusí být snadno rozpoznatelné, zvláště pak při zhoršené viditelnosti. Ale největší riziko představují laviny.

Podle Nigela Shepherda, bezpečnostního poradce britského Ski klubu, laviny každý rok ve Francii zabijí 24 až 26 lidí. Sjezdovky jsou obvykle chráněné kontrolovanými odstřely a sněžnými pluhy. Ovšem za oblasti mimo sjezdovky nemají lyžařské areály žádnou odpovědnost.

Tom Robbins, redaktor cestovatelské rubriky listu Financial Times, byl před časem nedaleko místa ve středisku Méribel, kde k Schumacherově nehodě došlo. Podle něj místo, kde Schumacher jel mimo sjezdovku, je velmi pozvolný terén na dohled od modré, tedy relativně lehké sjezdovky. „Nepustil se tedy do nějaké naprosté divočiny, přesto dopadl špatně,“ řekl Robbins.

K poranění hlavy může dojít kdykoli při pádu. A pak je riziko nárazu do kamene či skály mnohem vyšší mimo sjezdovku než na ní. Dokonce i pojišťovny obvykle požadují příplatek za lyžařské dovolené a mohou výslovně zakazovat lyžování mimo vyznačené sjezdovky, pokud má být pojistné plnění za případný úraz vyplaceno. Anebo mohou podmínit lyžování mimo sjezdovku přítomností průvodce.

Sečteno a podtrženo: lyžování v neoznačených terénech nelze doporučit.

lyžování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.