Plán záchrany: vrtulník,
ledoborec, čluny, ledoborec

Plán záchrany: vrtulník,
ledoborec, čluny, ledoborec

31. 12. 2013

Mlha a sníh znesnadňují evakuaci cestujících z ruské lodi Akademik Šokalskij, která na Štědrý den uvízla mezi ledovými krami v Antarktidě. Všech 74 cestujících a členů posádky tak zřejmě oslaví Nový rok na lodi, protože vrtulník z nedalekého čínského ledoborce Sněžný drak, který měl evakuovat 52 vědců a turistů, musí se záchranou počkat, až se počasí zlepší.

Prudká sněhová bouře

Poté, co v pondělí ztroskotala druhá snaha o záchranu lodi, úřady rozhodly, že cestující z uvězněného plavidla vysvobodí letecky. Prudká sněhová bouře však znemožnila let čínského vrtulníku a ten musí čekat, až se vyjasní. Oznámil to Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA), který koordinuje záchranné práce. Počasí by se mělo začít zlepšovat nejdříve ve středu.

Jakmile nastanou příhodné povětrnostní podmínky, vrtulník začne po dvanáctičlenných skupinách přepravovat vědce na čínský ledoborec. Odtud je pak na australský ledoborec Aurora Australis převezou čluny. Potom poplují do Casey, australské antarktické základny, řekl Chris Turney, který je vedoucím výzkumné expedice.

Pomůže vítr od západu?

Ruská posádka na palubě Akademika Šokalského zůstane, aby vyčkala na přírodní uvolnění ledového pásu. To může nastat třeba pouhou změnou větru, neboť nynější větry vanoucí z východu drží loď v ledovém sevření. Naopak západní větry by pomohly příkrov rozbít. Potíž ale je, že nikdo neví, kdy by se vítr mohl otočit. Naštěstí nehrozí potopení plavidla a zásoby potravin jsou k dispozici na několik týdnů.

Ledoborce, které se v uplynulých dnech neúspěšně pokusily k Akademiku Šokalskému prorazit, se v nejbližších době nechystají pokus o záchranu zopakovat. Posádka Aurory Australis dnes oznámila, že pokud by se jejich plavidlo opět vydalo k ruské lodi, riskovalo by rovněž zamrznutí.

moře záchranáři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.