Nový rok: první slavila 
Samoa, poslední Havaj

Nový rok: první slavila
Samoa, poslední Havaj

1. 1. 2014

Stamiliony lidí na celém světě se zúčastnily silvestrovských oslav. Po příchodu roku 2014 do části Tichomoří a Asie se velkolepé oslavy odehrály v evropských metropolích a poté v Americe.

Podle některých odhadů až milion lidí přišel za mrazu na newyorské náměstí Times Square k tradičnímu odpočítávání poslední minuty do půlnoci při spouštění obří křišťálové koule. Někteří návštěvníci v New Yorku dorazili už dvanáct hodin před vyvrcholením zábavy, další se spokojili s přímým televizním přenosem slavnostního odpočítávání.

Dva miliony návštěvníků Berlína

O šest hodin dříve v Berlíně se u Braniborské brány sešly statisíce lidí na obřím koncertu, který o půlnoci vyvrcholil tradičním ohňostrojem. Úřady odhadly počet všech návštěvníků v německé metropoli na dva miliony.

„Dav, roztažený na dva kilometry, tančil v rytmu populárních písní zpěváka Heina či techna skupiny Scooter a o půlnoci mohl obdivovat nebe ozářené ohňostrojem nad Braniborskou branou. Asi šest tisíc odpálených rachejtlí jiskřilo na obloze deset minut,“ vylíčila agentura AFP.

Silvestrovská oslava u Braniborské brány sice byla podle agentury DPA převážně pokojná, ale odehrála se i rvačka na nože mezi dvěma skupinami mladých mužů. Tři z nich byli zraněni. Také v Kolíně nad Rýnem bylo při rvačce zraněno šest lidí, z toho jeden vážně. Došlo i na nože a obušky.

Ve Francii si násilnosti a pyrotechnika během silvestrovské noci vyžádaly dva mrtvé. V Paříži byl při hádce ubodán dvacetiletý muž, když skupina jiných mladíků chtěla oloupit jeho přítelkyni. V alsaském městě Sarre-Union utrpěl smrtelná zranění devětadvacetiletý muž při explozi pyrotechniky.

V Paříži se slavilo na Elysejských polích, kde se pod dohledem asi devíti tisíc policistů, četníků a hasičů sešlo na tři sta tisíc lidí.

Speciální ohňostroj v Londýně

Před slavícími davy v Londýně se o půlnoci rozzářilo obří kolo London Eye. Londýňané jako první měli příležitost okusit ohňostroj, umožňující vychutnat událost nejen zrakem a sluchem, ale i dalšími smysly: poživatelné konfety měly banánovou příchuť, parfémované bublinky voněly po pomerančích a sníh po broskvích. V Římě i v Benátkách si tisíce lidí vyslechly silvestrovské koncerty.

Více než čtvrthodinová pyrotechnická show provázela silvestrovské veselí na pláži Copacabana v Riu de Janeiru, kde se podle místních úřadů sešlo na 2,3 milionu lidí. Dalších čtyřicet tisíc turistů přihlíželo z vyhlídkových lodí. Ohňostroj, řízený počítačovým programem, si vyžádal 24 tun pyrotechniky a v explozích převládala modrá, zelená a žlutá, tedy národní barvy. V nich se brazilští fotbalisté pokusí vybojovat titul na fotbalovém mistrovství světa, které letos uspořádá právě Brazílie.

V Kyjevě se na náměstí Nezávislosti sešlo nejméně sto tisíc Ukrajinců, kteří společně zpívali státní hymnu. Kromě pokusu zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů šlo podle agentury AP i o podporu integrace s Evropskou unií. Ústřední kyjevské náměstí je už déle než měsíc dějištěm masových protestů proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat dohodu o přidružení k Evropské unie. Desetitisíce Kyjevanů tak zpívaly, že „Ukrajina ještě nezhynula“ i jako výraz vzdoru proti současné vládě, která se přiklonila raději k dohodě s Moskvou, než s Bruselem. 

V Rusku se vzhledem k nedávným teroristickým útokům ve Volgogradu odehrávaly silvestrovské oslavy za přísného dohledu policie. I proto „nedošlo k žádné mimořádné situaci“, uvedla agentura ITAR-TASS s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace.

Oslavy začínají na východě

Nejvýchodnější část planety a Asie slavila příchod roku 2014 několik hodin před Evropou. Jako první to byly Samoa a kiribatský atol Kiritimati, známý jako Vánoční ostrov. V té době bylo v Česku teprve úterý 11:00 SEČ.

Proslulý ohňostroj v Sydney o půlnoci místního času (úterý 14:00 SEČ) sledovalo přímo u budovy věhlasné opery až 1,6 milionu lidí. Na Filipínách se při odpalování pyrotechniky ještě před půlnocí zranilo nejméně 260 lidí.

Jako poslední přivítatali Nový rok obyvatelé Havajských ostrovů. Ohňostroje tam rozzářily oblohu dnes v 11:00 SEČ.

Nový rok oslava Silvestr
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.