Pozorujete hvězdy?
Bude to dobrý rok

Pozorujete hvězdy?
Bude to dobrý rok

1. 1. 2014

Třebaže letošní nový rok bude v astronomii chudý na mimořádné úkazy, některé planety se ukážou v plné kráse. Z území Česka bohužel nebude vidět ani jedno zatmění, z mimořádných úkazů ale stojí v srpnu za pozornost těsné přiblížení dvou nejjasnějších planet na obloze Venuše s Jupiterem.

„Pozorovatelé se mohou těšit také na typické meteorické roje roku – Perseidy a Geminidy,“ řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Planety mají nejlepší pozorovací podmínky, pokud jsou v takzvané opozici se Sluncem, to jsou pak vidět po celou noc. Hned 5. ledna nastane opozice pro Jupiter, největší a nejhmotnější planetu Sluneční soustavy. V současnosti je patrný celou noc v souhvězdí Blíženců.

„Poznáte ho snadno, protože je výrazně jasnější, než okolní hvězdy a je to ta první 'hvězda', která vás na nebi upoutá, když si jí nespletete s ještě jasnější Venuší nad západem. Dalekohled ale ukáže, že to není hvězda, ale planeta s typickými pásy v její atmosféře a také se známou Velkou rudou skvrnou," uvedl Suchan.

Začátkem ledna svítí zvečera jako Večernice nízko nad západním obzorem velmi jasná Venuše, ale již koncem měsíce bude naopak před východem Slunce vidět jako Jitřenka. Tuto ranní viditelnost si podle Suchana uchová po celé jaro. Venuše je po Slunci a Měsíci nejjasnějším objektem na obloze.

V jarních měsících budou dobře pozorovatelní Mars (8. dubna) a Saturn (10. května). Mars nyní vychází kolem půlnoci v souhvězdí Panny. Ve Váhách je Saturn, který se tak může sledovat až před svítáním.

astronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.