Cestování po Vysočině

Cestování po Vysočině

25. 4. 2012

Chtěl bych všechny milé čtenáře pozvat na krásný víkendový výlet, či několikadenní  pobyt na Vysočinu, respektive do východní části Pardubického kraje. Je to nejen tip na jarní na výlet, ale i můj příspěvek do vyhlášené jarní soutěže.

Jen v sobotu a v neděli je možno využít sporadický rekreační spoj Praha-Pardubice-Žďárec u Skutče-Čachnov. Z Hlavního nádraží v Praze vyjedete rychlíkem v 6.17 do Pardubic, kde přesedáte na osobní vlak směr Ždárec u Skutče a dále směr Polička.Trať Ždárec u Skutče-Polička byla budována ve 2 etapách v r. 1896-97 a byla pro zdejší chudý region velmi důležitá. Nařízením z vyšších míst byla trať (v jízdním řádu zapsaná jako č. 261) v r. 2011 zrušena.

V 8.41 budete ve stanici Krouna, kde došlo dne 24.6.1995 k velkému železničnímu neštěstí. Pomníček 19 obětí této zbytečné tragédie je možno shlédnout z vlaku, i navštívit. Poté vlak stoupá mezi poli do stanice Čachnov, která je dnes uzavřena. Čachnov leží asi 14 km od Hlinska a 6 km od Svratky. Za zmínku stojí pila firmy Eissler a synové z 1. republiky, která zde dlouhá léta sloužila na zpracování dřeva, a blízká osada Ruda (název dle dřívější těžby železné rudy), kde se nachází chalupa herce Radovana Lukavského, který zdejší kraj miloval.

Z Čachnova máte možnost se vydat na lovecký zámeček Karlštějn, který je nyní pro veřejnost uzavřen, ale natáčel se zde film Temno i Četnické humoresky, nebo do městečka Proseč, které proslavila spisovatelka Teréza Nováková a výroba dýmek (je možno navštívit zdejší muzeum).

Po občerstvení v  Proseči se můžete vydat pěšky, na kole či autobusem na Toulovcovy a Městské maštale, zvláštní pískovcové útvary v překrásné přírodní rezervaci,která je téměř nedotčená civilizací. Maštale jsou opředeny mnohými pověstmi a legendami. Parkování je možné v Budislavi či ve Vranicích, nebo můžete pokračovat na rokokový zámek ve stylu francouzských letních sídel Nové Hrady z 18. století ( hrabě Jean Antoine Harbuval de Chamaré vybudoval zámek v letech 1774-1777). Perfektním způsobem z trosek pozvedli a zrekonstruovali manželé Kučerovi. Za zmínku zde stojí i krásná zahrada a příjemné posezení v zámecké restauraci či v cukrárně.

Pokud si uděláte více času, autobus Vás doveze do malebné vesničky Borová u Poličky, kde pobýval jedno léto na místní evengelické faře  první prezident T. G. Masaryk se svou rodinou a kde jsou k vidění chalupy poličského typu, a dále 10 km na východ již čeká královské město Polička, založené Přemyslem Otakarem II. ve 13.století (r. 1265) s ojedinělými hradbami s opevněním a s překrásným náměstím. Již v r. 1305 je město nazváno věnné město českých královen a těšilo se vždy velké přízni králů, ať už Karla IV, či Jagellonců. Město je spjato se jménem hudebního skladatele Bohuslava Martinů, který se zde v r. 1890 na věži místního kostela narodil, též je příjemné navštívit pěknou galerii a možná si zakoupit milý obrázek krajiny od některého z místních malířů, kterými se Vysočina jen hemží, anebo jen tak posedět na zdejším náměstí.

Pokud Vám to čas ještě dovolí, doporučuji hrad Svojanov, vzdálený asi 10 km od Poličky, kde na Vás dýchne tajuplnost královny Kunhuty, Přemysla Otakara II. a Záviše z Falknštejna. Novinkou je, že na hradě můžete i přespat a zažít jedinečný pocit a trochu dobrodružství.

Zpáteční cesta je jednoduchá, příjemná. Vlaky zpět na Ždárec a Prahu jedou po výše zmíněné rekreační trati jen v sobotu a v neděli, z Poličky je pěkné a rychlé spojení vlakem do Svitav a odtud přímo rychlíkem po hlavním tahu na Prahu, nebo autobusem Polička-Praha.

Přeji Vám krásné zážitky a příjemné cestování krajem Vysočina.

Ing. J. Novák

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...